A l’entrada ¿Treballar pot provocar càncer? ja vam veure unes nocions bàsiques sobre el càncer laboral, però quins són els cancerígens més freqüents al treball?
Quan es parla d’agents cancerígens a l’entorn de treball es sol pensar en productes i substàncies de naturalesa química, però cal tenir en compte que també hi ha altres tipus d’agents relacionats amb l’aparició del càncer que no són de tipus químic i que també poden ser molt freqüents als nostres llocs de treball. Si vols saber com s’ha realitzat aquesta llista de cancerígens més freqüents, segueix llegint …
Els cancerígens més freqüents en les persones treballadores
Aquestes són les exposicions més freqüents que, segons l’evidència científica, provoquen càncer o és probable que el provoquin:
- Radiació ultraviolada (UV) solar. Tal i com passa a la majoria dels països d’Europa, la radiació UV solar és l’agent cancerígen al que estan exposats més treballadors. Les estimacions indiquen que uns 238.000 treballadors de Catalunya (un 10%), entre ells molts agricultors i treballadors de la construcció, estan exposats als rajos del sol mentre realitzen la seva activitat a l’aire lliure, i per tant tenen major risc de càncer de pell.
- Treball a torns. La segona exposició a cancerígens més freqüent és el treball que inclou el torn de nit, considerat com a probable cancerígen per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC), sobretot per la seva associació amb el càncer de mama, i que afecta a més del 7% de la població treballadora.
- Fums de motor dièsel. Sempre que s’utilitzin motors que funcionin amb combustible de tipus dièsel es generen fums i altres productes de combustió que també poden provocar càncer, sobretot de pulmó. S’estima que un 3,7% dels treballadors estan exposats a fums de motor dièsel. Els col·lectius de treballadors del transport per carretera, del manteniment de vehicles i d’algunes activitats de la construcció són els més exposats al respirar aire contaminat per aquestes substàncies.
- Sílice cristal·lina. La sílice cristal·lina és un component natural que, a més de trobar-se a les roques i la sorra, també es troba en materials per a la construcció com el formigó i el maó. L’exposició a partícules petites de sílice que es troben a l’aire, principalment el pols de quars, s’associa al càncer de pulmó. S’estima que un 1,8% dels treballadors poden estar exposats a la sílice cristal·lina.
- Radón. El radó és un gas radioactiu que es forma de forma natural de la desintegració d’elements radioactius com l’urani que pot estar present en alguns tipus de roques com el granit i que es acumulen en espais mal ventilats situats sota terra o prop del sòl. Aquests nivells solen ser molt baixos en la majoria dels casos. L’exposició a radó s’associa amb el càncer de pulmó.
- Hidrocarburs aromàtics policíclics. Aquests compostos, que són disruptors endocrins, es formen principalment per la combustió incompleta de la matèria orgànica i en diversos processos industrials. Pensa que si ets fumador, la teva major exposició a aquests compostos serà a través del tabac, que és la major causa de càncer. El benzopirè, que és un tipus d’hidrocarbur aromàtic policíclic, s’ha classificat com a cancerígen per la IARC per la seva acció genotòxica (pot produir danys a l’ADN).
- Benzè. El benzè té molts usos a la indústria, per exemple es fa servir per a fabricar productes químics en la fabricació de plàstics, resines i certs tipus de gomes. També es troba de forma natural a la benzina. El benzè s’ha associat a alguns tipus de leucèmia, i es calcula que un 1,3% dels treballadors estan exposats a aquest compost.
- Crom VI i els seus compostos. Els compostos de crom hexavalent s’utilitzen, per exemple, com a anticorrosius, en el metall acabat i en els processos de fabricació de pigments i alumini. També estan presents en els fums de soldadura de materials d’alumini. Aquests compostos s’han associat al càncer de pulmó i a alguns càncers de cap i coll.
Com s’ha fet aquesta llista?
Aquesta llista és fruit dels esforços que ha fet en els darrers anys l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral per a identificar els cancerígens més freqüents als treballadors de Catalunya amb el projecte CAREX-CAT. El projecte CAREX-CAT, de l’anglès CARcinogen EXPosure (Exposició a cancerígens), és un sistema d’informació que conté estimacions del nombre de treballadors exposats a diferents agents cancerígens segons els processos de treball i el sector d’activitat econòmica de les empreses.
Els resultats obtinguts són similars als d’altres països del nostre entorn. Segurament alguns dels agents inclosos a la llista us han sorprès i penseu que tots (treballadors i no treballadors) podem estar exposats a ells … És cert, per això és molt important prevenir el càncer, tant dins com fora del treball.
Són diferents les exposicions laborals i les ambientals?
Moltes exposicions d’origen laboral també es troben en altres ambients no restringits al lloc de treball i els seus efectes són additius, és a dir, es sumen amb l’exposició acumulada, i no es poden diferenciar. El que sí solen ser diferents són algunes característiques de l’exposició i el tipus de col·lectiu de persones exposades:
- A nivell laboral la freqüència i la intensitat de moltes exposicions tendeixen a ser majors.
- També és més freqüent que els treballadors estiguin exposats a més d’una substància perillosa a la vegada. Aquestes substàncies poden interactuar entre si i presentar efectes diferents als que tindrien si es presentessin soles.
- I, evidentment, una exposició ambiental pot afectar a tothom, mentre que les laborals només si treballem en llocs específics.
Finalment, recordeu que podeu seguir aquests consells per protegir-vos davant el càncer laboral.
Aquesta entrada s’ha realitzat en el marc de col·laboració amb el blog Mejor Sin Cáncer.
Institut Català de Seguretat i Salut Laboral