El voluntariat en l’àmbit oncològic, peça essencial en l’acompanyament de les persones amb càncer i les seves famílies

Amb el lema “Junts, fem pinya!”, prop de 150 persones voluntàries en l’àmbit oncològic han assistit aquest dissabte 20 de maig, a Barcelona, a la XIX Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic, que organitza cada any la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Amb aquesta jornada, la Federació ha volgut reconèixer la tasca valuosa del voluntariat en l’àmbit oncològic en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars.

IMG_9700

La trobada ha servit per enfortir el nexe d’unió́ i sentiment de pertinença entre aquest col·lectiu i com a espai de motivació i per compartir experiències personals. El lema d’enguany ha insistit i reforçat la importància del voluntariat com a peça fonamental, juntament amb els professionals de les entitats, per l’acompanyament de les persones amb càncer i les seves famílies, així com en les tasques de divulgació i prevenció de la malaltia.

Els nous reptes del voluntariat oncològic

Aquest 2023 és un any en que el voluntariat en l’àmbit oncològic afronta nous reptes: d’una banda, la necessitat d’incorporar nous perfils que facin més divers el tipus de persona que dedica el seu temps a aquest tipus de voluntariat; i de l’altra, haver-se d’adaptar als canvis derivats de la nova situació en l’atenció a les persones amb càncer i les seves famílies.

El voluntariat, eix vertebrador en l’acompanyament de les persones amb càncer

La XIX Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic ha estat conduïda pel periodista i vicepresident de SICOM – Solidaritat i Comunicació, Siscu Baiges. L’obertura ha estat a càrrec de la presidenta de la FECEC, Maria Assumpció Vilà, de la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Carme Bertral; i del Conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, l’Hble. Sr. Carles Campuzano.

M. Assumpció Vilà ha agraït el voluntariat en l’àmbit oncològic la seva tasca solidària. “Sou l’eix vertebrador de les entitats que tenim cura dels pacients que travessen un procés oncològic i les seves famílies i persones cuidadores. També ha agraït l’assistència de totes les persones que han fet possible la XIX Trobada, així com de les autoritats, i ha volgut tenir un record molt especial i emocionant per l’expresident de la FECEC, Junts contra el Càncer i president d’Honor, Ramon Maria Miralles, qui va traspassar recentment.

IMG_9668

Tot seguit, la Sra. Carme Bertral, ha destacat la necessitat d’incloure nous perfils de voluntariat, sobretot el col·lectiu dels joves. “Necessitem el compromís de la gent jove perquè no s’espatlli aquest fet tan català com és el de la solidaritat i que ens honora com a poble”.

Per la seva part, l’Hble. Sr. Carles Campuzano va remarcar la importància del voluntariat en l’acompanyament de les persones amb càncer. “Els voluntaris i voluntàries estan sempre acompanyades de les entitats socials, imprescindibles per els prestar suport que les administracions no poden arribar a prestar. És un moviment social que reforça la cohesió del país”, ha afirmat Campuzano.

A continuació, va tenir lloc la xerrada inaugural sota el nom El servei com a font de plenitud, a càrrec de Xavier Guix, psicòleg i escriptor. Guix ha parlat en primera persona de la figura del voluntariat, destacant aspectes com la importància de trobar una figura inspiradora que guiï els voluntariat en la seva tasca, la interdependència, la confiança i la necessitat de desenvolupar una consciència superior mitjançant camins com la espiritualitat, els valors o el servei.

IMG_9706


Tallers per fer pinya

La trobada també ha comptat amb tres tallers simultanis pels assistents: Vibrar.t, el moviment i la cohesió, a càrrec de Laia Rosés, psicòloga especialitzada en psicodansa; Junts arribarem més lluny, a càrrec de Jessica Koper, orientadora i formadora; i Fem Pinya, amb Joan Ibarra, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A la cloenda de la Trobada, els assistents al taller Fem pinya han posat en pràctica allò que han aprés durant la sessió amb una demostració castellera. Un dinar de germanor de les persones voluntàries ha tancat la jornada.

IMG_9738

IMG_9787