El virus que afecta tots i que només combaten les dones a Espanya

El virus del papil·loma humà (VPH) causa el 99,9% dels casos càncer de coll d’úter. La vacuna contra els tipus més agressius d’aquest virus es subministra a dones a Espanya però no als homes. Ells també poden patir aquesta malaltia, al penis oa l’anus, però del total dels tumors associats al VPH només el 10% els afecta als homes mentre que a elles un 90%, segons la publicació científica The Lancet.

La doctora Silvia Sanjosé en una foto d'arxiu. MARCEL SAENZ MARTINEZ
La doctora Silvia Sanjosé en una foto d’arxiu. MARCEL SAENZ MARTINEZ

La principal via d’infecció són les relacions sexuals de manera que la immunització d’homes és clau perquè baixi la incidència. Irene Z., tenia 26 anys i una relació monògama de dos anys quan en una revisió ginecològica li van detectar el VPH. Després del diagnòstic, els metges li van informar sobre la vacuna i li van recomanar que evités fumar, però no li van informar sobre les mesures que havia de prendre la seva parella sexual, un home. “Entenc que ell també el tenia. Si ell era portador i jo em curava m’ho tornaria a contagiar, tant ell com molts altres homes “, explica.

La vacuna contra el VPH es va començar a administrar a Espanya fa deu anys i en 2016 s’ha aconseguit que el 80% de les nenes, al voltant d’un milió d’entre 11 i 14 anys, estiguessin vacunades. En el cas dels homes menors, la immunització no està inclosa en el calendari de vacunació. “A Austràlia, Estats Units i Àustria es vacuna als nens i hi ha evidències científiques que aquesta mesura redueix les infeccions”, explica la doctora Silvia de Sanjosé, investigadora de l’papil·lomavirus a l’Institut Català d’Oncologia.

Encara que les possibilitats que els homes desenvolupin càncer són dràsticament inferiors a les de les dones s’afavoriria que el nombre de contagis, d’un virus que pot generar una malaltia molt greu en les dones, descendís.

Els canvis dels hàbits sexuals són una altra de les causes de l’expansió d’aquest virus. “El 30% dels nois i les noies de 18 anys reconeixen haver tingut almenys quatre parelles sexuals diferents, això suposa un canvi respecte a la generació anterior”, explica l’experta. A això cal sumar-li l’augment dels divorcis, perquè els canvis de parella afavoreixen l’expansió del VPH dels uns als altres.

Però que hi hagi infecció no implica que hi hagi malaltia i l’elevat nombre de casos positius en dones joves no ha de sembrar falses alarmes. Al voltant del 20% de les menors de 20 anys tenen el VPH però aquesta realitat no preocupa els experts que asseguren que en la majoria dels casos el seu sistema immunològic l’eliminarà.

“El virus porta aquí tota la vida però des de 1992 sabem que és el causant de càncer de cèrvix i som capaços de detectar-lo amb facilitat, per això dóna la sensació que hi ha una onada de casos nous. Però tenir el virus no és sinònim de tenir càncer “, explica el ginecòleg de l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid, pluvio Coronat.

“Gairebé tothom que és sexualment actiu es contagiarà alguna vegada a la vida. La persistència del virus en els genitals el que hem de controlar, ja que pot generar lesions en les cèl·lules i per tant càncer “, explica Sanjosé. El risc de patir aquesta malaltia augmenta quan la pacient és major de 35 anys. En aquests casos, el virus pot convertir-se en crònic ja que el sistema immunològic no respon com en els joves infectats. Entre el 5% i el 10% de les dones de 35 a 65 anys tenen aquest virus i són els casos que cal seguir de prop.

La citologia, que es practica cada tres anys en la sanitat pública, és efectiva per detectar les lesions, però no per saber si hi ha o no presència del virus. És el cas de Natalia M., de 27 anys, una jove afectada de VPH que va recollir els resultats de la seva citologia sense que el metge li alertés cap problema. Als 15 dies li van aparèixer unes berrugues als genitals, va tornar a l’especialista i va donar positiu en la prova de VPH. Li van explicar que aquest test no es realitza en les revisions rutinàries. La jove sent la mateixa contradicció que Irene Z. “Si jo tinc el virus i em curo però la meva parella, que no es vacuna, m’ho torna a enganxar, ¿què guanyem? És un cercle viciós i no m’ho trec del cap “.

Els dos experts expliquen que un grup tècnic, promogut pel Ministeri de Sanitat, ha elaborat una proposta, que està a un pas de ser aprovada, perquè aquesta prova específica s’incorpori i es practiqui cada cinc anys en dones d’entre 35 i 65 anys. D’aquesta manera s’estaria més a prop de detectar els casos susceptibles de desembocar en càncer de cèrvix.

Cada any es diagnostiquen a Espanya al voltant de 2.500 casos de càncers de cèrvix i moren al voltant de 600 dones per aquesta causa, segons dades de 2015 de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica.