El Trueta farà radioteràpia durant el procés quirúrgic

L’hospital Josep Trueta de Girona, de manera conjunta amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO), té previst començar a aplicar en el decurs d’aquest any la tècnica de la radioteràpia intraoperatòria a un grup seleccionat de dones amb càncer de mama que s’hagin de sotmetre a una intervenció quirúrgica. La radioteràpia s’aplicarà un cop extirpat el tumor, durant l’operació.

Sales d'operacions de l'hospital Josep Trueta de Girona que han estat condicionades per donar millor servei.
Sales d’operacions de l’hospital Josep Trueta de Girona que han estat condicionades per donar millor servei.

D’aquesta manera, les dones candidates a aquest tipus de tractament s’estalviaran la radioteràpia convencional posterior, que són tres setmanes de tractament diari. Per tal de posar en marxa aquesta tècnica, innovadora a la regió sanitària de Girona, es condicionarà una de les onze sales d’operacions del Trueta posant plom a les parets.

Justament ahir va sortir al BOE el concurs públic de les obres de reforma de dues sales d’operacions (afecten la 2 i la 3). El pressupost base de licitació és de 290.019,93 euros. I la data límit de presentació d’ofertes és el dia 12 de juny.

El pressupost inclou l’habilitació de la sala d’operacions 2 perquè s’hi pugui fer radioteràpia, i també la instal·lació de portes automàtiques i la millora de la il·luminació, a més d’altres actuacions en espais annexos, com ara vestidors i dutxes, a les sales 2 i 3. Els treballs es duran a terme durant els mesos de juliol, agost i setembre, aprofitant la reorganització de l’activitat quirúrgica durant els mesos d’estiu.

Fonts del centre han explicat que aquestes obres completaran els treballs de millora a l’àrea quirúrgica que es van iniciar l’any 2014. Es va començar amb el canvi dels terres de les sales quirúrgiques i la climatització de les sales per operar 5, 6 7 i 8. També es van posar portes automatitzades a les sales 5 i 6.

El 2015 es van fer millores a l’àrea de cirurgia major ambulatòria i es van canviar els ascensors que connecten les urgències amb l’àrea quirúrgica i la sala de parts. El 2016 es va acabar l’actuació de millora a les sales per operar 7 i 8 i durant aquest any està previst fer la substitució del muntacàrregues del bloc quirúrgic per un de nou, la instal·lació de portes automàtiques que limitaran l’accés a l’àrea quirúrgica i els treballs que ahir van sortir a concurs públic. Tots aquests treballs hauran suposat una inversió d’uns 600.000 euros en l’àrea quirúrgica.