El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels supervivents de càncer

La participació de les persones que han superat un càncer en grups de teràpia psicològica els disminueix l’ansietat, l’estrès i la depressió. També afavoreix l’adopció d’estils de vida saludables, els millora la qualitat de vida i l’adherència als tractaments i els redueix el temps de reincorporació a la feina després de la malaltia.

Presentació del “Programa de tractament psicològic per a supervivents de càncer”
Presentació del “Programa de tractament psicològic per a supervivents de càncer”

Així ho conclou el balanç dels deu anys de la posada en marxa a l’ICO del “Programa de tractament psicològic per a supervivents de càncer”

La necessitat d’un tractament psicològic després de la malaltia
Malgrat haver superat un càncer, algunes pacients mantenen malestar emocional en forma d’ansietat, estrès o depressió com a conseqüència de:

-Sentiment de fragilitat, por a que torni a aparèixer la malaltia.
-Seqüeles físiques de la malaltia i els tractaments: cansament, dolor, problemes cognitius…
-Problemes en la reincorporació a la feina.
-Problemes en les relacions personals: sentiment d’incomprensió.
-Voluntat de canviar coses de la vida ara que l’han vist amenaçada.

Deu anys de grups de teràpia
Davant d’aquests problemes, l’ICO va iniciar fa deu anys, i de manera pionera, sessions de tractament grupal conduïdes per un psicooncòleg adreçades a supervivents de càncer amb dificultats moderades o greus d’adaptació un cop havien finalitzat els tractaments oncològics.

Cada tractament són 14 sessions de 90 minuts cadascuna. 12 sessions són setmanals i després se’n fa una als tres mesos i una altra als 12. Hi participen entre 8 i 10 supervivents de càncer. Les dones que es convida a participar són les que, segons qüestionaris validats a nivell internacional, superen determinats llindars de malestar emocional o estrès.

Fins ara, a l’ICO s’han realitzat més de 600 sessions per les quals han passat més de 350 usuàries.