El tabac també eleva el risc de càncer de mama i pròstata

El tabaquisme augmenta un 30% el risc de morir per càncer de mama i un 43% el de morir per càncer de pròstata, segons un estudi de la Societat Americana del Càncer que ha analitzat dades de gairebé un milió de persones al llarg d’onze anys.

El tabac eleva el risc de càncer de mama i pròstata
Font: Getty/ Sean Shot

L’estudi amplia la llista de malalties potencialment mortals directament causades pel tabac. Fins ara s’atribuïen al tabac 21 d’aquestes malalties -entre elles, onze tipus diferents de càncer-. El nou estudi demostra que el tabac és causa segura de cinc malalties més i causa probable d’unes altres cinc.

En analitzar les causes de l’excés de mortalitat entre fumadors, s’ha observat una dada que no quadrava. Les malalties atribuïdes al tabac explicaven el 83% de l’excés de mortalitat entre fumadors. Però l’altre 17%, que també havia de ser a causa del tabaquisme, no era conseqüència de cap d’aquestes 21 malalties. És a dir, una de cada sis morts degudes al tabac es produïa per una causa no identificada.

En analitzar dades d’una gran població en la qual es van registrar 181.377 morts, els investigadors han pogut obtenir una imatge detallada dels efectes del tabaquisme sobre la mortalitat i desemmascarar noves malalties causades pel tabac.

En la investigació, en la qual han participat científics de l’Escola de Medicina de Harvard i del Centre de Càncer Fred Hutchinson de Seattle -entre altres institucions-, s’han analitzat dades de la salut de 421.378 homes i 532.651 dones que tinguessin més de 55 anys durant el període 2000-2011.

Els resultats confirmen que el tabac pot causar més de deu tipus diferents de càncer. Els més notables són el de pulmó i el de laringe, ja que són els que més freqüentment estan relacionats amb el tabac. Però destaquen també altres càncers de gran impacte en la salut pública com el colorectal -el més comú en la població de Catalunya-, que és un 40% més probable entre fumadors que entre no fumadors.

La principal novetat de l’estudi se centra en els càncers de mama i de pròstata. Investigacions anteriors ja havien suggerit que hi ha una relació entre tabaquisme i càncer de mama. Tot i això, als Estats Units i a molts altres països les dones fumadores solen fer-se menys mamografies i consumir més alcohol. Per aquesta raó quedava el dubte de si la mortalitat més gran per càncer de mama entre fumadores es devia al tabac o a altres variables.

El nou estudi ha detectat ara que com més cigarrets fuma una dona al dia més gran és el risc de morir per càncer de mama. A més, en dones exfumadores, com més anys fa que han deixat el tabac, més es redueix el risc. Aquests resultats suggereixen que alguns casos de càncer de mama són conseqüència directa del consum de tabac.

En el cas del càncer de pròstata, les dades són més ambigües. Encara que hi ha un augment inequívoc del risc, que els investigadors xifren en un 43%, no s’ha detectat que aquest risc tingui relació amb la quantitat de cigarrets que es fumen al dia.