“El tabac és una amenaça per a tots”, lema del Dia Mundial sense Tabac 2017

La FECEC i les seves entitats adherides, s’uneixen un any més a la campanya amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, que se celebra el 31 de maig

dia mundial sense tabac

El Dia Mundial sense Tabac, se celebra cada 31 de maig i enguany respon al lema “El tabac és una amenaça per a tots”, escollit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Contingut de la campanya

En la campanya es vol demostrar que la indústria del tabac compromet el desenvolupament sostenible de tots els països, inclosos la salut i el benestar econòmic dels seus ciutadans.
A més, es proposen mesures de lluita contra la crisi mundial causada pel tabaquisme que hauran d’adoptar les autoritats i l’opinió pública per promoure la salut i el desenvolupament.

La lluita antitabàquica fomenta la salut i el desenvolupament

L’OMS insta els països a prioritzar i agilitzar els esforços realitzats per lluitar contra el consum de tabac en el marc de les mesures relacionades amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Tots els països poden beneficiar-se de la lluita eficaç contra aquesta epidèmia, principalment protegint als seus ciutadans contra els efectes nocius del consum de tabac i reduint el seu impacte econòmic en les economies nacionals. L’objectiu de l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 metes mundials és garantir que «ningú quedi desatès».

La lluita antitabàquica, que està inclosa en l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible, és una de les formes més eficaces de contribuir a l’assoliment de la meta de reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles arreu del món, incloses les malalties cardiovasculars, el càncer i malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Els governs de tots els països que actuen en favor del desenvolupament sostenible han d’assolir una meta addicional: potenciar l’aplicació del Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac.

La lluita antitabàquica ajuda a assolir altres objectius mundials

A més de salvar vides i reduir les desigualtats sanitàries, els programes integrals de lluita antitabàquica poden limitar les conseqüències negatives per al medi ambient del cultiu, la producció, el comerç i el consum de tabac.

Aquests programes també ajuden a trencar el cicle de la pobresa, eradicar la fam, promoure l’agricultura sostenible i el creixement econòmic i lluitar contra el canvi climàtic. L’augment dels impostos sobre els productes del tabac pot redundar en un major finançament de la cobertura sanitària universal i d’altres programes de desenvolupament governamentals.

Però no són només els governs els que han de redoblar els esforços: tots podem posar el nostre gra de sorra per posar fi al consum de tabac en el món de forma duradora. És possible aconseguir compromisos individuals.