El tabac consumeix el 6% de la despesa sanitària

El consum d’aquesta substància provoca a l’any 52.000 morts al nostre país i consumeix el 6 per cent de la despesa sanitària i al voltant del 2 per cent del PIB. Encara que poc a poc s’està reduint el consum del tabac, la situació és encara alarmant, amb gairebé el 20 per cent de joves espanyols d’entre 15 i 24 anys que són fumadors habituals.

cigarette-106610_640_1

Enduriment de la normativa
Per això, el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), format per 400 especialistes demana un enduriment de la normativa existent a Espanya per millorar la protecció dels menors al fum de tercers i elevar els impostos al consum. “Espanya compta amb una de les legislacions més restrictives, ha estat modèlica durant tots aquests anys, però ha arribat l’hora de seguir avançant”, ha dit Bartomeu Massuti, secretari del GECP i cap d’Oncologia de l’Hospital General d’Alacant.

En aquest sentit, des del GECP es planteja la possibilitat de prohibir el consum en presència de menors, o dins del cotxe quan viatgen amb els pares, com ja passa al Regne Unit. “És una manera també de conscienciar els adults que l’exposició al tabac és perjudicial per als seus pulmons”, ha afegit Massuti.

Per als especialistes del GECP són mesures complicades de plantejar però que amb el temps poden ser assumides fàcilment pels ciutadans. “Abans de la llei de 2006 era impensable que no es fumés en un bar o un pub i ara estem molt més conscienciats, ho assumim com a normal i, fins i tot, com una cosa bona per al conjunt de la societat. El mateix pot passar amb la protecció dels infants “, ha destacat Massuti.

El GECP també advoca per seguir les recomanacions de l’OMS i que el 80-85 per cent del preu de la cigarreta siguin fonamentalment taxes, tal com passa en altres països de la Unió Europea. “Està documentat i estudiat que augmentar els impostos sobre el tabac és una de les polítiques més efectives: un 10 per cent d’increment del preu redueix prop d’un 4 per cent el consum en països amb una renda per càpita alta com Espanya”, ha assegurat l’especialista del GECP.

Tabaquisme, patologia crònica
D’altra banda, el Comitè Nacional Per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), la Fundació Espanyola del Cor (FEC) i l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) han demanat mesures urgents per a promoure el cessament del tabaquisme. Així, exigeixen que s’equipari el tractament del tabaquisme al d’una patologia crònica, amb finançament de fàrmacs i programes públics de deshabituació tabàquica.

A més, les tres entitats han denunciat la tardana transposició de la Directiva Europea de Productes de Tabac, la inexistència de campanyes nacionals per prevenir el tabaquisme i la iniquitat en la creació de programes per a l’abordatge del tabaquisme entre les diverses comunitats autònomes.

Finalment, han recordat que el tabac és el responsable directe del 29 per cent de les morts per malaltia cardiovascular i el 30 per cent de morts per càncer, el que es tradueix en el 6 per cent de la despesa sanitària i al voltant del 2 per cent del PIB.

Programes específics de deshabituació tabàquica
Com una possible solució, la Conselleria de Sanitat de Madrid ha prioritzat en els centres de salut l’atenció al pacient fumador amb programes específics de deshabituació tabàquica o tallers en grups per deixar de fumar juntament amb un Pla de Formació als professionals. A més, s’ha renovat la dotació de espiròmetres en tota la xarxa d’Atenció per facilitar la detecció de MPOC.

També és el primer aniversari de la posada en marxa del Telèfon d’Ajuda al Fumador 900.124.365, que ha atès 1.838 trucades. Aquesta línia gratuïta, que funciona les 24 hores tots els dies de l’any, resol dubtes, facilita informació i serveix de canal perquè el fumador que així ho desitgi es citi amb el professional d’Infermeria del Centre de Salut.