El Sant Pau recuperarà la sensibilitat en mames reconstruïdes després d’un càncer

La cirurgia que reconstrueix amb teixit de la mateixa pacient el pit que és amputat per extirpar un càncer ha fet el pas definitiu, que ben aviat començarà a experimentar l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona, a l’aconseguir que la dona recuperi la sensibilitat que va perdre a la zona intervinguda i, amb això, la capacitat de captar la temperatura, el dolor o la percepció del volum complet del seu cos.

cancer-mama-test

La nova tècnica de reconstrucció mamària, realitzada pel cirurgià Jaume Masià, responsable del servei mancomunat de cirurgia plàstica dels hospitals de Sant Pau i el Mar, reconnecta diversos dels nervis que donen sensibilitat a l’abdomen -zona de la qual s’obté el teixit que recompondrà el pit- amb les terminals nervioses que han sigut amputades al pit a l’eliminar el tumor.

Regeneració nerviosa

Sis mesos després, gràcies a la capacitat regenerativa dels nervis humans, la zona reinnervada ha unificat les seves connexions i la dona recupera fins al 70% de la sensibilitat de què disposava abans de la malaltia. Això és així en fins a un 70% de les dones intervingudes als països que ja apliquen aquesta tècnica, fonamentalment en hospitals dels Estats Units i Londres.

Aquesta innovadora tècnica quirúrgica, presentada al Barcelona Breast Meeting (BBM), certamen internacional en què intervenen 40 dels més prestigiosos cirurgians especialitzats en els aspectes oncològics, reconstructius i estètics que implica el càncer de mama, es començarà a practicar al Sant Pau el trimestre vinent, ha avançat Masià. De mica en mica, la incorporaran la resta d’hospitals públics de Catalunya, a mesura que els seus cirurgians adquireixin experiència sobre la nova tècnica.

Amb aquest objectiu, uns 300 especialistes espanyols i internacionals, participants en el BBM, presenciaran aquest dijous la primera reconstrucció mamària amb reinnervació que es fa a Espanya.