“El repte del voluntariat en l’àmbit oncològic és la renovació intergeneracional”

Begoña RomanAmb el lema “Voluntariat: un camí d’aprenentatge”, ha tingut lloc el passat 15 de maig la XVII Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic que organitza cada any la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Durant la xerrada inaugural la doctora en Filosofia de la Universitat de Barcelona i professora de la mateixa facultat, Begoña Román, ha assenyalat que el repte del voluntariat en l’àmbit oncològic és la renovació intergeneracional. Román espera que la pandèmia serveixi per afeblir la “happycràcia”, d’una societat que amaga el dolor, i despertar més sensibilitat entres els joves en l’acompanyament a persones que viuen amb càncer.

Per la seva banda, el president de la FECEC, Ramón Maria Miralles, ha destacat el bagatge adquirit pels voluntaris i voluntàries en l’àmbit oncològic i que els ha servit per sostenir la incertesa i les limitacions de la COVID-19. El pacient oncològic ha de gestionar cada dia l’escalada d’emocions que comporta tenir un càncer. En aquest sentit, ha d’aprendre a sostenir la incertesa, sobre l’efectivitat del tractament i la por a la mort, alhora que assumir les limitacions que imposa la malaltia (efectes secundaris de la quimioteràpia o altres tractaments) i el seu impacte emocional i social. Els equips de voluntariat s’especialitzen a acompanyar en la incertesa i la frustració, i per això han pogut utilitzar el seu bagatge personal per afrontar i adaptar-se millor a la nova realitat derivada de la pandèmia.

La Trobada de Voluntariat ha comptat enguany amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, Chakir El Homrani, que, en la seva intervenció, ha valorat la feina del voluntariat per generar vincles positius a la comunitat. El Homrani ha destacat l’esforç fet per aquest col·lectiu a l’hora d’adaptar el seu acompanyament en temps de coronavirus. “La pandèmia ens feia aturar l’acció comunitària però heu sigut capaços de mantenir el treball malgrat les dificultats”, ha afegit.

Benvinguda Conseller

En aquest sentit, la FECEC recorda que  actualment el voluntariat no pot estar presents als hospitals i ha vist molt reduïdes les seves accions presencials, tot i que s’han buscat fórmules alternatives per continuar oferint el servei d’acompanyament a les persones de càncer, amb nous programes de voluntariat telefònic i virtual, tant domiciliari com hospitalari, posant l’èmfasi en l’esperit de pro activitat i resiliència.

La trobada ha comptat amb la veu dels voluntaris en l’espai de “Diàleg entre voluntaris”. L’Eduard Sadurní, de la Fundació Oncolliga Girona, ha destacat la importància d’adaptar-se al que necessiti la persona malalta i que sol ser “no parlar gaire i escoltar molt”. Per la seva banda, Isabel Malet, voluntària de la Fundació Kàlida, ha afegit que “tu no ets el protagonista” i ha alertat de fugir d’actituds paternalistes o de la tirania del positivisme empetitint la malaltia o amb frases buides de “tot anirà bé”.

Dialeg

L’arbre dels desitjos

Un arbre dels desitjos dels voluntaris i voluntàries ha posat fi a la trobada, enguany en format virtual.

Captura de pantalla 2021-05-15 a las 12.22.11

Reconèixer la tasca dels 5700 voluntaris oncològics

L’objectiu de la Trobada de Voluntariat de la FECEC és reconèixer la tasca dels 5.700 voluntaris que es dediquen a aquest àmbit a Catalunya, segons el darrer informe ‘FECEC en Xifres 2019’, i agrair-los especialment la seva feina en el context de pandèmia actual. També pretén fomentar el nexe d’unió d’aquest col·lectiu i reforçar el seu sentiment de pertinença a una comunitat, que va més enllà de la mateixa entitat. Es tracta d’un espai de trobada consolidat des de fa disset anys.