El Programa de cèl·lules CAR-T a l’ICO compleix set mesos de la seva posada en marxa en l’entorn d’assaig clínic per a pacients amb mieloma múltiple i limfoma

Ja fa set mesos que es va posar en marxa el Programa de cèl·lules CAR-T a l’ICO, amb la inclusió del primer malalt amb mieloma múltiple a un assaig clínic a la seu de Badalona. De fet, el primer pacient inclòs a l’assaig clínic -refractari a tots els fàrmacs disponibles per al tractament del mieloma- va ser infós fa sis mesos i, en l’actualitat, es troba en resposta al tractament, asimptomàtic i en règim ambulatori.

181210-CarT.jpg_737753637

El ‘Programa de Cèl·lules CAR-T’ és una tècnica que consisteix en modificar genèticament cèl·lules del sistema immunològic del propi pacient per fer-les “reconèixer” i atacar les cèl·lules tumorals.

Tot i que la majoria dels centres que participen en aquest programa són nord-americans, el procés es va obrir al continent Europeu i l’ICO a Badalona va ser el primer hospital en entrar a formar part de l’estudi dels vuit que actualment hi participen. Per la seva banda, l’ICO l’Hospitalet ha estat el primer centre a l’Estat espanyol en obrir i incloure pacients en un assaig clínic amb cèl·lules CAR-T en malalts amb limfoma agressiu.

Cal destacar que la posada en marxa d’aquests assaigs ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Unitat d’Investigació Clínica de l’ICO a Badalona i l’ICO a l’Hospitalet de, el Banc de Sang i Teixits (BST) i els serveis de Neurologia i Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i de l’Hospital de Bellvitge

En què consisteix el ‘Programa de Cèl·lules CAR-T’?

Aquesta teràpia consisteix en obtenir un tipus concret de cèl·lules -limfòcits T- de la sang del pacient. Aquest procés d’obtenció de cèl·lules es fa de forma ambulatòria en l’àrea de donació de sang del Banc de Sang i Teixits (BST) al mateix hospital. Posteriorment, aquestes cèl·lules han de ser congelades i traslladades a dos laboratoris especialitzats on caldrà, en primer lloc, modificar els gens d’aquestes cèl·lules.

Aquesta modificació fa que identifiquin de forma específica les cèl·lules del tumor -en aquest cas el mieloma i el limfoma- i, en segon lloc, que quan identifiquin aquestes cèl·lules tumorals les ataquin amb més agressivitat. Un cop s’ha obtingut aquestes cèl·lules “especialitzades” cal expandir-les, fer que es multipliquin al laboratori i poder-ne obtenir-ne una quantitat important.

Aquestes cèl·lules modificades i expandides tornen a l’hospital i s’infonen al pacient per via endovenosa. L’efecte positiu d’aquest tractament es pot observar en pocs dies després d’haver realitzat la transfusió.

Quin tipus de pacient se’n podrà beneficiar?

Els tractaments per a combatre el mieloma han millorat enormement en el darrers 20 anys, tot i això hi ha encara una proporció de pacients que, fins i tot amb els fàrmacs de darrera generació, o no responen al tractament o la durada de la resposta és inferior a dos anys i ràpidament es fan resistents a tota mena de tractaments. Aquests pacients amb mala evolució representen un 20% del nombre total dels pacients afectats per mieloma i tenen molt mal pronòstic amb els tractaments convencionals.

El tractament dels malalts amb limfomes agressius, bàsicament limfoma difús de cèl·lules grans B, ha millorat de manera significativa en els darrers anys. El trasplantament autòleg constitueix l’estratègia terapèutica estàndard en aquells malalts que recauen després d’un tractament de primera línia si la malaltia es sensible a tractaments posteriors. Els malalts que recauen, després de varies línies de tractament, i els malalts que son primàriament refractaris tenen molt mal pronòstic i sembla que es podran beneficiar de la utilització d’estratègies de teràpia cel·lular amb cèl·lules CART.

D’altra banda, s’han obtingut resultats molt prometedors amb malalts amb leucèmia limfoblàstica aguda (de fet aquesta va ser la malaltia on primer es van fer servir les cèl·lules CAR-T) i properament l’ICO també participarà en assaigs clínics que incloguin aquests malalts.

Un exemple de col·laboració entre institucions

La col·laboració de les diverses institucions sanitàries implicades en aquest projecte ha estat clau per l’èxit del Programa de Cèl·lules CAR-T. Especialment pel que fa a la participació del Banc de Sang i de Teixits (BST), el Servei de Medicina Intensiva i el Servei de Neurologia tant de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol com de l’Hospital Universitari de Bellvitge i, finalment, els Serveis d’Hematologia Clínica de l’ICO a Badalona i l’ICO a l’Hospitalet.

Per altra banda, també cal destacar que per a les Unitats d’Investigació Clínica de l’ICO Badalona i ICO l’Hospitalet aquests són els assaigs clínics més complexos que s’han portat a terme fins ara. A més, han implicat a tot un equip que s’ha especialitzat en aquest tipus d’assaig i també a nivell de coordinació i de maneig d’infermeria.

La participació en assaigs clínics amb cèl·lules CAR-T es un exemple de l’aposta decidida de l’ICO per desenvolupar un programa comú de teràpia cel·lular, la qual està destinada a ocupar un lloc molt important en el tractament dels càncers de la sang i de la resta de neoplàsies en general.