Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, Clara Rosàs reflexiona sobre la malaltia i sobre el paper que hi juguen els programes d’atenció i suport desenvolupats per entitats catalanes.
Fa sol i és migdia. La Maria i la Marta són dues amigues que han quedat per dinar. Les dues ronden la cinquantena i estan plenes de vitalitat tot i que, a les dues, els ha tocat viure la malaltia del càncer de prop. No tenen masses ocasions per veure’s entre setmana i aprofiten l’ocasió per posar-se al dia.
La Maria explica que la seva filla Mariona, de 14 anys, assistirà demà a l’acte #Menjasaimoute que l’entitat Junts contra el càncer i el seu institut han organitzat. Pel que sembla, dedicaran tot el matí a disfrutar de tallers de nutrició i activiat física i a conèixer el Codi Europeu contra el càncer per adoptar estils de vida saludables.
També comenta que ja ha sol·licitat a l’entitat de Junts contra el càncer un matalàs antiescares que serà molt útil per al seu sogre, ara que s’acosta el moment de tornar a casa després de la seva estada a l’hospital causada per un càncer de còlon. Sobre això remarca que els ha estat de molt ajut el fet que, durant algunes estones, un voluntari pogués quedar-se amb ell a fer-li companyia.
La Marta se la mira i li comenta: -Jo aquesta tarda també hi haig d’anar: tinc cita amb el fisioterapeuta per fer la sessió de drenatge linfàtic que el metge em va recomanar després de la intervenció del càncer de mama-. Les dues somriuen còmplices.
Fou un moment complicat…un cop acabat el tractament i rebuda l’alta mèdica, la Marta no es va poder reincorporar al seu lloc de treball per les seqüeles que li va deixar la malaltia. Per aquest motiu va recórrer al ‘servei d’orientació laboral després del càncer’ que ofereixen les entitats de Junts contra el càncer. Gràcies a això, ara, la Marta segueix un itinerari de reinserció per trobar una nova feina adaptada a la seva nova situació.
El temps ha passat volant, s’aixequen per acomiadar-se i la Maria aprofita per comentar: ” Aquest cap de setmana, 2 i 3 de febrer, torna la campanya “Posem-li pebrots al càncer”. He engrescat a les companyes per donar un cop de mà a la iniciativa com a voluntàries i anar al Condis del barri a oferir la bossa de pebrots solidaris. M’alegra ajudar a poder recaptar fons per els programes d’atenció i suport a malalts i familiars de càncer. Vindràs?”
La història de la Maria i la Marta sols són un exemple de l’aportació de les entitats en la lluita contra el càncer.
És per això que, cada 4 de febrer, es celebra el Dia Mundial contra el càncer amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per avançar en la prevenció i el control de la malaltia.
Aquesta iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut, és una oportunitat per donar a conèixer les múltiples dimensions de la malaltia i els molts agents que hi ha implicats en allò que diem la “lluita contra el càncer”.
Parlem de la prevenció del càncer, del diagnòstic, del tractament, de la recerca per trobar nous medicaments, de pal·liatius, de dol i també de superar o cronificar el càncer.
I en tot això, les entitats de la Fecec, Junts contra el càncer, juguen un paper important dia rere dia.
La raó de ser de les entitats, és oferir programes d’atenció i suport des de la proximitat territorial, per cobrir les necessitats en l’àmbit social i psicòlogic que tenen els malalts de càncer i les seves famílies i així millorar la seva qualitat de vida.
Però sense oblidar, els programes de prevenció i divulgació per adoptar estils de vida saludables i difondre el Codi Europeu contra el Càncer per la població. I els programes de voluntariat en l’àmbit oncològic, que creen espais de companyia, de proximitat i de presència amable i desinteressada sense cap vincle professional amb el malalt i promouen actuacions destinades a sensibilitzar la societat sobre el càncer, que esdevenen elements clau en la construcció d’una ciutadania més activa, compromesa i responsable en la lluita contra el càncer.