El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó alerta sobre el tabaquisme femení

L’augment progressiu del consum de tabac entre les dones en les últimes dècades segueix preocupant els oncòlegs. El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) ha confirmat aquest dimarts els pronòstics de l’anomenada “feminització del càncer” si prossegueixen els patrons actuals de consum: una de cada tres adolescents entre 14 i 18 anys fuma.

estudi tabaquisme

“Polítiques sanitàries actives”
Aquest percentatge, un 32 per cent entre les dones, ja supera el d’homes fumadors (29,6 per cent). De fet, el càncer de pulmó “ha duplicat la seva incidència entre les dones en els últims cinc anys”. Per això, el GECP reclama “polítiques sanitàries actives” destinades a aquest grup d’edat, “focalitzades especialment en la protecció de la dona davant del tabac”.

Carlos Camps, vicepresident del GECP i cap d’Oncologia de l’Hospital General de València, creu que “els joves i, fonamentalment, les dones, continuen sent una assignatura pendent”. El grup no dubta que el tabac “és el causant del rejoveniment en l’edat mitjana d’incidència del càncer de pulmó”, que habitualment es produeix en franges d’edat d’entre els 60 i 70 anys.

Com van recordar professionals i pacients en l’últim Dia Mundial del Càncer de Pulmó, celebrat el passat 16 de novembre, a Espanya es detecten de forma anual més de 21.000 casos de càncer de pulmó, dels quals al voltant del 20 per cent es produeixen en dones. En població femenina és el quart tumor en incidència i la tercera causa de mort per càncer.

¿Més susceptibilitat i millor pronòstic?
Els oncòlegs sospiten que el diagnòstic en edats més primerenques suggereix que la població femenina té una major susceptibilitat als carcinògens del tabac, encara que també podria tenir millor pronòstic. L’any passat, per primer cop, la mortalitat per càncer de pulmó en població femenina va superar la causada pel càncer de mama “.