El Govern vol incorporar nous requisits per prioritzar les visites al metge

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el Govern treballa en l’elaboració d’un nou decret per prioritzar “criteris d’equitat” en les llistes d’espera. A més de tenir en compte el temps i dels criteris clínics, es valoraran altres aspectes com podrien ser la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral.

La consellera de Salut, Alba Vergés ACN.
La consellera de Salut, Alba Vergés ACN.

Per altra banda, Vergés ha exposat que s’inclouran tres nous procediments amb un temps màxim d’espera garantit de 180 dies, que són la reconstrucció mamària, que també incorpora el tatuatge de mugró, i les reconstruccions després d’haver partit un càncer de còlon i de bufeta. La consellera ha destacat que en els últims quatre anys s’ha millorat el temps d’accés als serveis. El 2015 un 87% dels pacients van ser operats en el temps estipulat, una xifra que el 2018 es va incrementar fins el 94% dels pacients.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que en els propers mesos el Departament introduirà aquestes tres noves intervencions quirúrgiques se sumaran, a les de cataractes, pròtesis de genoll i de maluc que també tenen aquest temps de garantia de 180 dies.

Després de participar a la comissió d’accessibilitat del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat a l’Hospital Universitari de Bellvitge, la consellera ha assegurat que Catalunya és capdavantera en les garanties en temps d’accés.

Ha ressaltat que el Departament de Salut garanteix un temps d’accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l’Estat no hi són, i l’accés a intervencions cardíaques en 90 dies quan a la resta de l’Estat el temps de garantia s’eleva a 180 dies.

El nou decret també contemplarà una llista única a Catalunya en intervencions molt específiques i complexes, com és el cas de la reassignació sexual per a les persones trans, en què s’inclourà l’Hospital de Bellvitge i Can Ruti. Fins ara, només es feien a l’Hospital Clínic. També doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals.

Més enllà del Decret, Vergés també ha explicat que Salut treballa per un abordatge de país respecte raquis, obesitat mòrbida i també en l’àmbit de les al·lèrgies. En aquest darrer aspecte, ha destacat “la capacitat resolutiva que tindrà a partir d’ara l’atenció primària per ajudar que no hi hagi demora pels pacients en les consultes a l’al·lergòleg”.

La consellera ha destacat que a partir del mes de juny, Salut formarà les infermeres de l’atenció primària perquè puguin fer els anomenats ‘Prick Test’ de les al·lèrgies, “augmentant d’aquesta manera la capacitat resolutiva de la primària i disminuint els temps d’espera a la visita a l’al·lergòleg i els desplaçaments dels pacients, ja que es farà des del mateix centre d’atenció primària”.

Vergés també s’ha referit a l’anomenat ’candida auris’, un fong resistent als medicaments que ha arribat a Europa i s’ha localitzat també a l’estat espanyol. Preguntada per aquesta qüestió ha indicat que “no hi ha alerta i per tant no es preveuen mesures excepcionals més enllà de les que ja es fan sempre i s’han de fer sempre”.