El Govern garantirà aquest juny el dret a l’oblit oncològic

El dret a l’oblit oncològic ja és pràcticament un fet. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest mes de maig que el pròxim juny es garantirà la fi de la discriminació de les persones que han superat un càncer en l’accès a productes financers i assegurances, així com en la renovació del carnet de conduir.

Diseño-sin-título-(14)Foto: Canva

“Reconeixerem el dret a l’oblit oncològic de tots aquells pacients que van vèncer al càncer. Això significa que ja no patiran discriminació a l’hora de signar una hipoteca o accedir a una assegurança o un crèdit”, va assegurat el president del Govern i, de fet, la iniciativa legislativa per a afanyar la seva tramitació en les Corts ja s’ha iniciat amb la modificació del Reial Decret Legislatiu 1/2007 pel qual s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries i de la Llei del Contracte d’Assegurança.

El dret a l’oblit oncològic beneficiarà totes aquelles persones que havent finalitzat un tractament oncològic cinc anys abans de la signatura del contracte i, sense recaiguda posterior, vulguin tenir accès a una hipoteca, préstec bancari, assegurança de vida o de salut. Així mateix, s’equipara el període de renovació del carnet de conduir amb els terminis per a la resta de la població. Fins ara, una persona de menys de 65 anys que havia patit un càncer havia de renovar el permís de conducció de vehicles cada 3 anys. Amb aquesta modificació legal, aquestes persones ja ho podran fer cada 10, com la resta de la població.

Aquesta norma està basada en l’estratègia global contra el càncer de la Unió Europea on es recomana als Estats membres que posin mesures abans de l’any 2025 per evitar la discriminació de les persones que han superat un càncer. Espanya és un dels Estats que encara no havia aplicat aquestes mesures de la resolució que el Parlament Europeu va aprovar el febrer de 2022.

La FECEC, Junts contra el Càncer, com a federació que treballa per la defensa de la igualtat de drets de les persones amb càncer, se sent molt satisfeta amb aquest anunci del Govern i espera ara que també es treballi per l’aprovació de la 124/000012 Proposición de Ley para mejorar la protección social y laboral de las personas a las que les hubiera sido diagnosticada una enfermedad grave o carcinoma, encara en període d’esmenes al Congrés dels Diputats.