Un fàrmac demostra seguretat i activitat antitumoral en el seu primer assaig fase I en humans

Els resultats del primer assaig clínic en humans d’un fàrmac antitumoral, que es publiquen avui a la revista Nature Medicine, demostren que és segur i que, en alguns pacients, és capaç d’estabilitzar o fins i tot reduir la malaltia. El VHIO lidera aquesta investigació.

Els resultats del primer assaig clínic en humans de l’inhibidor específic de l’oncogen MYC desenvolupat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia demostren que el nou fàrmac és segur i que presenta una prometedora activitat antitumoral. L’estudi que publica avui la revista Nature Medicine inclou els resultats d’aquest assaig fase I així com l’estudi molecular profund, i la identificació de potencials biomarcadors de l’activitat del fàrmac.

Primer inhibidor de MYC que arriba a la clínica

La Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO, en col·laboració amb les Unitats d’assajos clínics en Fase Primerenca d’START dels hospitals universitaris Fundació Jiménez Díaz i HM CIOCC, tots dos a Madrid, van iniciar el 2021 un assaig clínic de fase I en què han participat 22 pacients per comprovar la seguretat d’OMO-103 i comprovar si hi havia signes primerencs de control del càncer.

Els pacients que van participar a l’estudi tenien diferents tipus de tumors sòlids en estadi metastàtic avançat, tots ells havien estat prèviament tractats amb entre 2 i 12 línies de tractament i no tenien més opcions terapèutiques.

La Dra. Garralda destaca el cas “d’un pacient amb càncer de pàncrees que va participar en l’ estudi durant més de sis mesos en els quals el diàmetre del tumor es va reduir en un 8%, i que va presentar una reducció del 83% a l’ADN derivat del tumor que circula al torrent sanguini. En aquest cas concret també es va analitzar la disminució del volum total de totes les metàstasis del pacient amb la col·laboració del Grup de Radiòmica del VHIO i es va comprovar que aquest s’havia reduït en un 49%, un resultat esperançador per a metàstasi”.

“També hem observat el cas d’un pacient amb sarcoma, que havia respost molt poc a tractaments previs, que es va mantenir estable 8 mesos en aquest estudi, i el cas notable d’un pacient amb un tumor de la glàndula salival la malaltia del qual es va mantenir estable durant 26 mesos”.

Font: VHIO