El Dia del Pacient Ostomitzat recull les demandes del col·lectiu

El primer cap de setmana d’octubre es commemora el Dia Mundial del Pacient Ostomitzat, jornada on el col·lectiu aprofita per sensibilitzar sobre la seva condició i reclamar canvis en l’àmbit social que millorin la seva qualitat de vida.

43472647865_06cfaac7c8_c
Foto: Flickr – Banc d’Imatges Infermeres – Ariadna Creus i Àngel Garcia

Segons la Federación de Asociaciones de Personas Ostomizadas de España (FAPOE), creada l’any 2021 i de la qual forma part l’Associació Catalana d’Ostomitzats, unes 200.000 persones a tot l’Estat porten bosses recol·lectores i cada any 16.000 persones reben una ostomia.

La cirurgia d’ostomia consisteix en crear una obertura artificial a l’abdomen que recollirà els excrements del pacient, que són expulsats de manera voluntària. Aquesta bossa es col·loca a un costat de l’abdomen o, fins i tot, a la zona lumbar.
La patologia més freqüent que porta a aquest tipus de cirurgies és el càncer colorectal o el de bufeta, a més d’altres malalties relacions amb l’aparell digestiu o urinari (per exemple, la malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, etc.).

Els pacients han de viure de per vida amb aquesta bossa i una de les principals reclamacions que fan és l’adaptació dels urinaris públics a la seva condició. El nombre de serveis públics adaptats a l’Estat no arriba al centenar i la majoria d’ells estan situats a hospitals.

Sovint, aquesta falta d’adaptació pot provocar que el pacient no dugui a terme activitats quotidianes per la complicació que suposa fer ús de banys no adaptats. A més, una altra de les reclamacions del col·lectiu és la inclusió de determinats fàrmacs del tractament que ara no estan coberts per la seguretat social.