El cribatge de càncer de pulmó permetrà reduir un 20% de morts

El cribatge del càncer de pulmó mitjançant una tomografia computada de baixes dosis de radiació permet detectar el càncer en fases precoces i reduir la mortalitat en un 20%, xifra similar a la de cribratges altament estesos com el càncer de mama o de còlon.

càncer de pulmó

Segons ha informat la Societat de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), que té la seu a Barcelona, en un estudi elaborat pel National Cancer Institute dels Estats Units, durant un període de 3 anys es va realitzar un protocol de cribatge en una població de més de 50.000 fumadors i exfumadors d’entre 55 i 74 anys.

Després d’un seguiment de 6 anys, l’estudi va mostrar una reducció relativa de la mortalitat per càncer de pulmó en un 20% en el grup cribatge amb tomografia computada de baixa dosi de radiació, enfront del grup cribatge amb radiografia de tòrax.

El coordinador de l’Àrea d’Oncologia Toràcica de la Societat de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, el doctor José Belda, ha explicat que “la importància d’aquest estudi ve donada perquè mai un tractament mèdic o quirúrgic havia aconseguit reduir la mortalitat per càncer de pulmó en un percentatge similar.

No obstant això, un dels problemes va ser l’alta taxa de falsos positius (nòduls que no són un càncer de pulmó), situada a 1 de cada 9 casos, i per millorar aquesta situació es van incorporar nous criteris de valoració de les troballes a la tomografia de baixa dosi com el volum del nòdul i el seu temps de duplicació, que tenen com a objectiu reduir la taxa de falsos positius.

El càncer de pulmó és un dels més agressius, sent la supervivència als 5 anys un 15% dels pacients, i a Espanya es diagnostiquen al voltant de 20.000 casos anuals.

Segons la SEPAR, aquesta malaltia és la causa de mort del 8,3% dels homes (1 de cada 12 homes mor per un càncer de pulmó a Espanya) i de l’1,3% de les dones.

A Espanya, un terç de la població segueix fumant tot i les mesures restrictives, de manera que els pneumòlegs i cirurgians toràcics consideren imprescindible implantar noves mesures, “ja que només quan el càncer de pulmó està en estadi incipient podem aplicar tractament curatius, ha dit Belda.

Una de cada cinc morts per càncer està associada al tabac, bé pel seu consum o per l’exposició passiva al fum d’aquesta substància, segons la doctora Vera Luiza da Costa, responsable del Conveni Marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al Control del tabac, que afirma que el tabac segueix sent la principal causa de càncer a nivell mundial tot i que en l’última dècada ha canviat de manera radical el consum i la percepció d’aquesta substància.