El consum de tabac a Catalunya arriba a mínims històrics i cau especialment en les dones

El consum de tabac a Catalunya continua baixant i l’any passat va assolir l’índex mínim des que es recullen aquestes dades, fa més de 25 anys. En concret, l’any 2017, la prevalença de fumadors diaris i ocasionals en majors de 14 anys va ser del 24%, la xifra més baixa mai registrada.
f8314ab0-4463-4e12-92da-826e18be8cb0
Respecte l’any 2016, l’any passat va ser remarcable el descens del consum experimentat en les dones, ja que després d’uns anys en què aquest estava estancat entre el 21% i el 20%, al 2017 va caure fins el 18,5%. Malgrat aquests indicadors, que demostren que s’està fent un treball molt eficient en la lluita contra el tabaquisme a Catalunya, encara fumen més d’un  milió i mig de persones.
Aquestes són algunes de les dades rellevants que l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet públiques avui en el marc de la presentació de la XIX Setmana Sense Fum, que se celebra des de divendres passat i fins el proper dijous, dia en què es commemora el Dia Mundial contra el Tabac 2018. Enguany, aquesta jornada està dedicada a les cardiopaties, tot remarcant que el tabac és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. De fet, de les 27 persones que, de mitjana, moren cada dia a Catalunya per causa del tabac, 7 són per culpa de malalties cardiovasculars. I és que el tabac fa que les artèries acumulin greix i disminueixin la seva elasticitat, triplicant el risc d’infart de miocardi o angina de pit.
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha posat en valor l’esforç de la ciutadania i dels professionals sanitaris, especialment de l’atenció primària, per assolir aquest nou descens en el consum de tabac. “Deixar de fumar és una molt bona idea i tenim eines eficients per ajudar a fer-ho”, ha dit Guix, tot i assenyalar els riscos que suposa l’existència de la cigarreta electrònica o el tabac sense combustió.
La causa d’1 de cada 6 morts a Catalunya
Al 2015 es van registrar a Catalunya 9.485 morts atribuïbles al consum de tabac, una xifra que va augmentar lleugerament després d’anys anteriors en què davallava.
Segons dades de l’any passat, un 21,7% dels fumadors a Catalunya ho fan diàriament i un 2,3% de forma ocasional. El consum és més elevat entre persones de 25 a 34 anys i és superior en homes en la majoria de grups d’edat. També és més alt en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis primaris i sense estudis. És especialment destacable el fet que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2016, passant d’un prevalença d’aproximadament del 20% a una del 9,2%. De fet, el consum de tabac entre els alumnes de secundària d’entre 14 i 18 anys va arribar als seus valors més baixos al 2016.
L’any passat va continuar baixant la venda de cigarretes (la xifra més baixa fins ara i equivalent a la meitat que l’any 2015), així com també de cigars i de tabac de cargolar (prop de 100.000 quilograms menys que el màxim venut, l’any 2013). El que s’ha mantingut ha estat el bon acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics, que porta a 9 de cada 10 persones a declarar que gaudeixen d’un ambient lliure de fum en diferents entorns, com ara el lloc de treball o la llar.
Estudiants d’ESO i el tabac de cargolar
El Govern català actua per reduir el consum en diferents fronts, com ara evitant l’exposició involuntària al fum del tabac i creant ambients socials lliures de fum o prevenint l’inici del tabaquisme en adolescents i joves. En aquest sentit, més de 4.000 alumnes d’ESO han participat aquest curs al programa ‘Classe sense fum’, treballant específicament el tabac de cargolar.
Un altre eix és promoure l’abandonament tabàquic en la població fumadora. En aquest àmbit, al voltant de 60.000 persones deixen de fumar cada any a Catalunya. En concret, l’any passat, ho van fer 44.210 persones ateses pels equips d’atenció primària (EAP, segons dades de l’ECAP ) i 10.193 van seguir tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHSF). De fet, Catalunya és un dels pocs territoris de l’Estat que finança el tractament farmacològic en grups seleccionats de pacients, com persones amb problemes de salut mental i algunes malalties cròniques, residents a barris de baix nivell socioeconòmic o dones embarassades; en concret, l’any passat es van distribuir de forma gratuïta 486 tractaments complets.
Per la seva banda, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya, ha creat una línia de treball per a la prevenció i control del tabaquisme que vol afegir-se a la resta d’esforços dels agents de salut del territori català per reduir l’impacte del tabac a la nostra societat. Enguany ha dissenyat un concurs adreçat a les infermeres i estudiants d’infermeria perquè donin visibilitat de la seva contribució en la prevenció i control del tabaquisme des de les seves diferents àrees d’actuació.
Per últim, Salut també s’implica en la lluita contra el tabaquisme a través del Pla director de malalties de l’aparell circulatori, que determina les línies directrius per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les actuacions que cal desenvolupar en l’àmbit de la promoció de la salut de les malalties de l’aparell circulatori (malalties cardiovasculars i vasculars cerebrals), la prevenció, el tractament i la rehabilitació, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
Prohibir fumar al cotxe i pujar el preu del paquet
La Setmana Sense Fum aplega els esforços de moltes entitats i l’administració per sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum; el lema per a aquest any és ‘Viu a sac, sense tabac’.
D’altra banda, la mostra presa a Catalunya de l’enquesta elaborada amb motiu d’aquesta Setmana -amb la participació de més de 5.000 persones, prop del 70% dones-, apunta diferents conclusions rellevants. En primer lloc, el 62% dels fumadors han fet almenys un intent per deixar de fumar. En segon lloc, el 90% dels no fumadors considera que hauria d’estar prohibit fumar en vehicles privats o, almenys si hi van persones vulnerables; aquesta dada és remarcable considerant que en l’enquesta feta l’any passat aquest percentatge no superava el 66%. També un 66% considera enguany que hauria d’estar prohibit fumar en llocs públics a l’aire lliure, com recintes esportius, piscines o centres comercials oberts.
L’enquesta conclou, a més, que les mesures més valorades per reduir el consum de tabac és la prevenció en joves i incrementar el preu i els impostos del tabac: en concret, apujar-lo fins a 8 euros el paquet, segons el 62,4%% dels enquestats.