El consum d’alcohol es relaciona amb set tipus de càncers diferents

210602-alcohol-i-cancer.jpg_2104194538En el marc de la Setmana Europea contra el Càncer, del 25 al 31 de maig, la Sub-direcció General de Drogode-pendències (SGD), conjun-tament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), treballa per sensibilitzar a la població sobre els riscos de patir càncer associats al consum d’alcohol. Així, posa a disposició de professionals i ciutadania les traduccions al català i castellà de l’informe sobre alcohol i càncer a Europa elaborat recentment per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

En aquest informe s’evidencia que, malgrat l’any 2018 180.000 persones a Europa van patir un càncer atribuïble al consum d’alcohol i 92.000 van perdre la vida, encara existeix una baixa percepció dels riscos associats al seu consum. El text destaca, a més, que existeix una relació causal i lineal entre alcohol i càncer i que no existeix un consum segur.

L’informe senyala que el consum d’alcohol es relaciona amb els càncers de boca orofaringe, laringe, esòfag, fetge, colorectal (el més patit entre els homes) i el de mama (el més habitual en el cas de les dones). A més, s’alerta que el consum combinat d’alcohol i tabac multiplica per trenta els risc de patir càncers de boca, orofaringe, laringe i esòfag en comparació amb el consum per separat. Aquest informe recorda que els càncers i les morts relacionades amb l’alcohol es poden evitar mitjançant la promoció d’iniciatives polítiques com ara l’augment d’impostos sobre les begudes alcohòliques i la restricció de les accions de màrqueting i de la disponibilitat de l’alcohol.

La lluita contra el càncer és una de les prioritats de l’agenda política actual contra el Càncer. Així, el Pla Europeu contra el Càncer té com a objectiu abordar la malaltia a partir de les quatre àrees d’acció clau: prevenció, detecció precoç, diagnòstic i tractament, i qualitat de vida dels pacients que viuen amb càncer. En relació amb l’alcohol, el pla preveu revisar la legislació de la Unió Europea sobre les taxes a l’alcohol i donar suport als estats membres que implementin polítiques per reduir la incidència del càncer atribuïble a l’alcohol, com ara la reducció de la disponibilitat o la limitació de la publicitat i la promoció.

Per la seva banda, el Codi Europeu contra el Càncer, una iniciativa de la Comissió Europea, desenvolupada per l’IARC (Agència Internacional per a la Investigació del Càncer) de l’OMS té com a objectiu informar la ciutadania sobre els estils de vida que permeten reduir el risc de patir càncer. En aquest context, a més de seguir una dieta sana, no fumar i fer activitat física, es recomana no beure alcohol i, en cas de fer-ho, limitar-ne la quantitat.

L’alcohol és responsabilitat de tothom:

  • La sensibilització de la població sobre el vincle entre el consum d’alcohol i el càncer és fonamental per a la prevenció.
  • L’etiquetatge amb advertiments sanitaris en les begudes alcohòliques també contribuiria a sensibilitzar a les persones consumidores i els donaria informació a l’hora de prendre les seves decisions.
  • Hi ha Polítiques que poden contribuir a la reducció del risc de càncer vinculat al consum d’alcohol, reduint l’assequibilitat i la promoció, entre d’altres.
  • El paper dels professionals de la salut a l’Atenció Primària en la informació dels consumidors sobre els riscos associats al consum d’alcohol és fonamental per a la identificació precoç de consums de risc.