El Congrés aprova la reforma de la llei de mecenatge, amb més deduccions i noves modalitats i exempcions

Aquest dimecres s’ha aprovat al Congrés dels Diputats una reforma de la llei de mecenatge que amplia les possibilitats dels donants apujant les deduccions i afegint noves modalitats.

L’ha aprovada la Comissió d’Hisenda per 31 vots a favor, els de tots els grups tret de Vox, i substituirà el text actualment vigent, que data de fa 21 anys i que regula el règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre.

congress-525676_1280

El text reformat apuja l’import màxim de les donacions personals de 150 a 250 euros, que es podran deduir de l’IRPF en un 80%, i del 35% al 40% les deduccions de l’impost de societats dels ens jurídics.

Però la principal novetat és que es podran fer donacions en forma de serveis, com ara assessoraments, consultories o espais per a publicitat, a més d’altres modalitats.

També s’inclouran altres millores, com les contraprestacions de bens o serveis simbòlics, que no podran representar més del 15% del valor de la donació, amb un màxim de 25.000 euros.

La reforma, llargament reivindicada i esperada per sectors com els de la cultura i de les ONG, la va proposar el PDeCAT. Aquesta és la primera iniciativa que prospera en aquesta legislatura impulsada per algun grup que no dona suport al govern, i ara haurà de passar al Senat perquè la validi. Un cop s’hagi completat la tramitació després de passar pel Senat es preveu que aquesta reforma de la llei de mecenatge entri en vigor l’1 de gener del 2024.