El Clínic incorpora un robot pioner que operarà el càncer gastrointestinal augmentant l’eficàcia de les intervencions

L’Hospital Clínic de Barcelona compta des de fa un mes amb el primer robot d’Espanya que permetrà realitzar “en un futur pròxim” operacions gastrointestinals en un sol orifici, la qual cosa agilitarà la recuperació dels pacients amb càncer i augmentarà l’eficàcia de les intervencions.

Hospital clínic operarà el càncer gastrointestinal amb un robot

Ho han explicat aquesta setmana el director del centre, Josep Maria Piqué, i el responsable del Servei de Cirurgia Gastrointestinal, Antonio de Lacy, que han concretat que el robot és l’última generació del sistema da Vinci, del qual a Catalunya ja hi ha quatre exemplars més, encara que d’edicions anteriors. Aquesta nova generació de robot facilita que els cirurgians puguin intervenir els pacients mitjançant “incisions més petites, amb menys hemorràgies i de forma més precisa”, ha dit De Lacy, tenint en compte que incorpora quatre braços articulats i visió 3D.

Una altra de les novetats de l’última generació del robot Da Vinci és la fluorescència, que permet que el cirurgià vegi la vascularització dels òrgans en temps real, cosa que facilitarà especialment les intervencions de càncer d’esòfag i de recte. Des que el Clínic va incorporar aquest robot fa un mes s’ha intervingut a set pacients, la majoria d’ells amb càncer de còlon: “El futur de la cirurgia passa per la robòtica, i tot i que encara és una cosa incipient, anem a apostar fort per ella “, ha valorat De Lacy.

Tant De Lacy com Piqué han agraït la col·laboració de la fundació privada Cellex, que ha finançat els dos milions d’euros que costa el robot, i han admès que no hagués estat possible incorporar aquest sistema amb recursos públics, a causa de la crisi. Piqué ha concretat que podran beneficiar-se del robot quirúrgic dels pacients de l’àrea d’influència del Clínic -els 500.000 barcelonins que viuen a l’esquerra de l’Eixample- així com altres de la resta de Catalunya derivats de “la reordenació en cirurgia oncològica que s’està produint”.