El càncer d’esòfag podria englobar en realitat dos tumors diferents

Una nova classificació molecular ha demostrat que hi ha dos tipus de càncer d’esòfag: els tumors que es localitzen a la part superior de l’esòfag, que són similars als càncers de cap i coll, i els que es troben a la zona inferior, pràcticament indistingibles de certs adenocarcinoma gàstric.

cancer

La tipificació part de la Xarxa d’Investigació de l’Atles del Genoma del Càncer, i es publica a Nature. Peter W. Laird, professor a l’Institut de Recerca Van Andel, a Michigan, i Adam Bass, de l’Institut del Càncer Dana-Farber, són els principals investigadors.

Des de fa dècades, el càncer d’esòfag es classificava sota el microscopi en dues grans categories: adenocarcinoma, més semblant als tumors colorectals i d’estómac, i carcinoma de cèl·lules escamoses, semblant als de pulmó, pell i cap i coll. El que encara no es coneixia era en quina mesura resultaven diferents molecularment les dues entitats i quina era la relació entre l’adenocarcinoma d’esòfag i el d’estómac.

Amb aquest treball, després d’analitzar 559 mostres de càncer d’esòfag i gàstric de pacients de tot el món, es demostra que aquests subtipus clínics difereixen molt en el nivell molecular. “Aquesta troballa suggereix que el fet que el tumor s’origini a l’esòfag oa l’estómac és menys rellevant que les seves característiques moleculars”, aclareix Laird.

A la llum d’aquests resultats, ja no sembla necessari continuar amb el debat sobre les demarcacions entre adenocarcinoma gàstric i esofàgic; en lloc d’això, s’ha de veure com una entitat singular, anàloga al càncer de còlon. De fet, l’estudi revela que els adenocarcinomes esofàgics tenen una similitud molecular definitiva amb els tumors gàstrics d’inestabilitat microsatelital, aquells amb significatives aberracions cromosòmiques estructurals.

Cal destacar que la nova classificació implica a més replantejar tant els assajos clínics com els tractaments. Els autors consideren que en concret en l’adenocarcinoma d’esòfag podran explorar-noves combinacions terapèutiques.