“El càncer arriba per sorpresa però portar una vida sana ajuda a prevenir-lo”

L’ex-jugador de futbol del F.C.Barcelona i actual president de la Eric Abidal Foundation ha volgut sumar-se a la campanya #menjasaimoute que la FECEC organitza en el marc de la Setmana Catalana de la Prevenció.del Càncer. 

abidal 1

Què t’ha motivat a col.laborar amb la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer?

El càncer és una malaltia que molts cops arriba a la vida de les persones per sorpresa, com em va passar a mi. De vegades no hi ha símptomes, però la malaltia està present. I tot i que no ho podrem evitar sempre, és molt important que les persones de totes les edats siguin conscients que hi ha certs hàbits diaris i una vida sana que poden ajudar a prevenir-lo.

Per això és molt important conscienciar la població de que una vida sana a través de l’alimentació i l’esport és important per mantenir el cos en plena forma i evitar certes malalties, com el càncer. Així doncs, amb la Fundació no vam dubtar d’estar al costat d’aquesta iniciativa que té un objectiu comú amb el nostre: parlar sobre la prevenció del càncer a través de l’esport i l’alimentació per conscienciar petits i grans.

De quina manera influeix una bona alimentació amb el bon rendiment esportiu?

L’alimentació és clau per a qualsevol pràctica esportiva; tant a l’esport d’elit com a l’esport moderat o en el dia a dia de les persones. És clar que quan treballes amb el teu cos i depens d’ell per a la teva feina t’has de cuidar més i ser conscient que qualsevol excés et pot passar factura.

Per això els esportistes hem d’intentar cuidar-nos al màxim i l’alimentació és la base. S’ha de menjar de tot, en les quantitats necessàries i hidratar-se bé. Però tot això també serveix per a qualsevol persona que treballi o no amb el seu cos i faci exercici de tant en tant… com jo ara que ja no jugo a nivell professional, però continu cuidant què menjo. L’alimentació sana i els bons hàbits poden representar un gran canvi en el dia a dia. Menjar sa i bé t’ajuda a tenir energia per encarar bé cada jornada.

Ara presideixes l’Eric Abidal Foundation, quina missió té?

Des que vam patir la malaltia la meva dona i jo vam decidir que volíem aportar alguna cosa i el més natural va ser crear la Fundació per ajudar nens i joves amb càncer, sense oblidar el seu entorn, la seva família. Perquè se de primera mà que no només pateix qui està malalt directament, sinó les persones que l’acompanyen. I no sempre és fàcil tenir els mitjans per estar al costat de la persona malalta. I a més, és amb la força i l’estima dels qui tens al costat que tens més forces per lluitar. Un tot sol no pot fer-ho tot.

L’ajuda a nens i joves és un dels pilars perquè ells són el futur i els més vulnerables, però alhora, tenen una força enorme quan passen per una malaltia com el càncer. Per això crec que es mereixen també una empenta i força per tirar endavant.

A més, la Eric Abidal Foundation vol conscienciar sobre la donació d’òrgans, perquè no sempre se’n parla i en la societat en què vivim moltes vegades és un tema tabú. Però la donació és essencial per a la curació de moltes malalties, i pel càncer evidentment. I també ho és la investigació de nous tractaments i també estem oberts a projectes que tinguin una incidència directa amb els avenços mèdics sobre el càncer.

I com sempre dic, jo vinc del món de l’esport i del futbol, i la malaltia pot tocar-nos a tots, així que també anirem creant projectes que tinguin l’esport com a teló de fons per a la prevenció i la millora de les condicions dels malalts. A mi l’esport em va ajudar en la recuperació i crec que pot ajudar als nens i joves a tenir un objectiu.

Ara fa uns mesos que hem arrencat –la Eric Abidal Foundation es va presentar a l’abril a Barcelona- i ja hem fet alguns projectes i ara preparem el primer torneig solidari internacional de futbol sala que es farà a Sant Cugat al desembre. Esperem recaptar fons per seguir creixent i ajudar a més persones.

Quin tipus de recomanacions donaries a la població per mantenir un estil de vida saludable?

El més important és mantenir-se actiu fent una mica d’esport cada dia. Només amb un exercici moderat ja es noten els beneficis. I el més important és educar els nens i incitar-los a la pràctica esportiva perquè agafin l’hàbit de practicar un esport, sigui el que sigui: futbol, bàsquet, tenis, natació, patinatge… de manera continuada. A més de mantenir-se en forma, un altre aspecte molt important de l’esport són els valors que porta implícit, i crec que és molt necessari a dia d’avui. Que els joves aprenguin a compartir i a anar junts per un objectiu comú, alhora que s’ho passen bé i es cuiden.

I per la gent més gran, és el mateix; pots anar a jugar amb amics, sense competir, que és el que jo faig ara, i t’ho estaràs passant bé alhora que et mous i portes una vida saludable. Tot això ajuda a la prevenció del càncer, però també d’altres malalties.

Vols veure l’espot de la campanya?

[vsw id=”Q6yc6k4lJWg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Les fotografies es poden enviar a través del Facebook o Twitter de la FECEC amb el hashtag #menjasaimoute o compartir-les a través de les xarxes amb el mateix hashtag. També es poden enviar al correu electrònic: comunicacio@juntscontraelcancer.cat.