El Clínic Barcelona transforma l’Institut del Càncer per posar el focus en la transversalitat i la integració de l’assistència, la recerca i la docència.
El passat mes de juny el Dr. Aleix Part va assumir la direcció de l’Institut de Malalties Hemato-Oncològiques, després de la jubilació del Dr. Álvaro Urbano-Izpisua. Ara, per donar un impuls com a centre especialitzat en càncer es canvia aquesta denominació per la d’Institut del Càncer i Malalties de la Sang.
L’hospital i el Campus tenen la visió de esdevenir un centre especialitzat en càncer amb l’excel·lència a nivell d’assistència, recerca, docència i innovació. L’objectiu és, sota un enfocament multidisciplinari, donar cobertura completa al procés de la malaltia: prevenció, diagnòstic, tractament, seguiment i curació o final de vida.
“El Campus Clínic és singular, ja que hi ha una integració real de l’assistència, la recerca i la docència sota un únic paraigües dedicat al càncer”, assenyala Aleix Prat. “Tinc la creença que el Campus Clínic serà un dels centres de càncer més destacats arreu del món, tenim totes les peces per ser-ho, només ens falta construir el puzle”, afegeix.
Atenció continuada a les persones amb càncer
Les principals línies estratègiques de l’institut se centren en una millora de l’atenció continuada del pacient amb càncer i en potenciar la recerca clínica i translacional. Seguint un dels eixos del pla estratègic de l’hospital, apropar l’atenció de les persones amb càncer al territori, a través de la col·laboració amb els hospital de l’eix de la C-17. En els darrers mesos hi ha hagut un desplegament de l’onco-hematologia al territori català, com la seu d’Oncologia Radioteràpica del Clínic a Granollers.
D’altra banda, la innovació és un dels pilars fonamentals per fer arribar als pacients els darrers avenços pel que fa a nous tractaments i eines diagnòstiques. “Els professionals del Campus Clínic tenen una gran capacitat per portar la innovació de fora cap a dins de l’hospital, però, especialment, de dins cap a fora, destacant-se molt en l’experiència en el desenvolupament de teràpies cel·lulars avançades, com els CAR-Ts, així com en tests diagnòstics únics a nivell mundial”, explica Aleix Prat.
El Comitè de Direcció de l’Institut del Càncer i malalties de la sang està format per la Dra. Meritxell Mollà, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica; la Dra. Montserrat Muñoz, cap del Servei d’Oncologia Mèdica; el Dr. Jordi Esteve, cap del Servei d’Hematologia; el Dr. Joan Carles Reverter, cap del Servei d’Hemoteràpia i Hemostàsia; la Sra. Ariadna Domènech, cap d’Infermeria de l’Institut; el Sr. Joan Sánchez, cap administratiu de l’Àrea Assistència; i la Sra. Irene Díaz de la Rocha, cap de Negoci i Innovació de l’Àrea de Recerca.
Font: Hospital Clínic