El 75% dels pacients amb càncer de pàncrees no superen el primer any

La Coalició Mundial contra el Càncer de Pàncrees, composta per més de 60 organitzacions, va recordar aquest dimecres, vigília del Dia Mundial Contra el Càncer de Pàncrees, que el 75% dels pacients amb aquesta malaltia no superen el primer any, pel que ha advocat per redoblar esforços per aconseguir un diagnòstic precoç.

proteïna contra el càncer de pàncrees

Cada dia, més de 1.000 persones a tot el món són diagnosticades de càncer de pàncrees. D’elles, aproximadament 985 moriran a causa de la malaltia. Mentre que la taxa de mortalitat disminueix per a molts altres tipus de càncer, en el cas del de pàncrees s’estan incrementant. De fet, el càncer de pàncrees té la taxa de supervivència més baixa de tots els tipus de càncer. A Espanya, només el 5% dels pacients diagnosticats sobreviuen més de cinc anys.

“Els símptomes i els riscos de la malaltia pancreàtica poden ser imprecisos i poc coneguts, per això és tan important que les persones coneguin els senyals d’advertència i acudeixin al metge al primer símptoma”, va explicar Cristina Sandín, presidenta de l’Associació Càncer de Pàncrees .

Per la seva banda, Ali Stunt, president del Dia Mundial del Càncer de Pàncrees, ofereix el seu propi testimoni: “He sobreviscut 10 anys després d’haver estat diagnosticat amb càncer de pàncrees. Tinc la sort d’haver assolit una fita poc comú, i la raó per la qual estic viu a dia d’avui és que el meu càncer va ser detectat prou d’hora per poder tractar-lo “.

Actualment no hi ha proves ni mètodes de detecció precoç per al càncer de pàncrees, i tot i que s’estan desenvolupant algunes, conèixer els símptomes i els riscos segueix sent la clau per al diagnòstic.

Les investigacions demostren que els pacients diagnosticats i operats a temps tenen més probabilitats de viure cinc anys o més.