El 70% dels casos de càncer d’ovari es diagnostica en fases avançades

Cada any, 3.200 dones són diagnosticades amb càncer d’ovari a Espanya i, en el 70 per cent dels casos, la detecció del tumor té lloc en fases avançades, el que afecta “de manera important” al pronòstic i evolució de la malaltia.

gens cancer ovari

Així ho ha manifestat el cap del Servei de Ginecologia Oncològica de l’MD Anderson Cancer Center Madrid, Javier de Santiago, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Ovari, el tumor més freqüent entre les espanyoles per darrere del de mama , còlon, úter i pulmó.

Coincidint amb aquest commemoració, la Fundació MD Anderson Cancer Center Espanya ha posat en marxa la campanya de conscienciació “El que el càncer no pot fer”, en col·laboració amb l’Associació d’Afectats per Càncer de Ovari (ASACO) amb l’objectiu de “transmetre un missatge positiu i d’esperança “.

El doctor De Santiago reconeix que “els esforços han estat poc eficaços fins a la data” per a la detecció precoç d’aquest càncer, tot i que confia que, en els propers anys, s’estengui l’ús de marcadors genètics i proteòmics per prevenir la malaltia.

No obstant això, la taxa de supervivència d’aquestes dones ha augmentat gràcies a “la millora de les tècniques quirúrgiques i quimioterápicas utilitzades de forma seqüencial i programada des del principi del tractament”, el que possibilita eliminar totalment o en gran mesura el rastre de la malaltia .

Finalment, el doctor ha recordat l’existència de mètodes de diagnòstics “cada vegada més precisos” que permeten conèixer la situació i l’abast de la malaltia prèviament a la cirurgia, així com de fàrmacs que possibiliten un tractament “millor dirigit a cada tipus de tumor ia cada tipus de pacient “