Dues cites rellevants: Dia Mundial del Limfoma i de la Seguretat del Pacient

Aquesta setmana s’han celebrat dues cites transcendentals: El dia Mundial del Limfoma i el de la Seguretat del Pacient.

Al detall, el passat 15 de setembre es va commemorar el Dia Mundial del Limfoma, que és un conjunt de malalties canceroses que es desenvolupen en el sistema limfàtic, és a dir, el sistema immunològic (les defenses). Aquests també se’ls anomena tumors sòlids hematològics i apareix en els limfòtics T o B, normalment, en els ganglis limfàtics o en un òrgan i es manifesta com una mida augmentada de la part del cos on afecta. Els limfomes es classifiquen en dos grans grups: el Limfoma de Hodgkin (LH), i els Limfomes no Hodgkin (LNH) i, en general, són més freqüents en els homes que en les dones i, majoritàriament, es donen en l’edat adulta en lloc de la infantil.

operation-80124_1920

Amb el Dia Mundial del Limfoma es vol conscienciar a la població en general sobre l’impacte que tenen els diversos tipus de limfoma en la vida dels pacients. A més, es persegueix promoure pràctiques que afavoreixin a la seva detecció precoç.

D’altra banda, el 17 de setembre es va celebrar el dia Mundial de la Seguretat del Pacient. Aquest esdeveniment només té un any de vida després que el 2019 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) decidís establir aquest dia.

L’objectiu final d’aquesta cita és promoure una major conscienciació i participació de la societat, ampliar els coneixements i fomentar l’adopció de mesures per a la seguretat dels pacients a nivell mundial. El lema de la campanya d’enguany és “Personal sanitari segur, pacients segurs”, que té com a finalitat posar en relleu que si els professionals del sector treballen amb condicions estressants són més propensos a cometre errades que poden perjudicar als pacients.