Dia Mundial del Càncer de Pulmó 2024

El 17 de novembre és el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, jornada per conscienciar sobre el segon tipus de càncer més freqüent a Espanya al 2024, segons xifres de la SEOM. Al món, el càncer de pulmó ha afectat 2.480.675 persones en 2022.

El càncer de pulmó se situa ja com el càncer amb més incidència en tots dos sexes, per davant del càncer de còlon. Respecte a les xifres totals, se situa per darrera del càncer de mama femení (no hi ha dades sobre càncer de mama que afecta els homes). Segons el GEPC, a Espanya es diagnostiquen uns 20.000 nous casos de càncer de pulmó cada any. El 80% dels afectats són homes i el 20% restant, dones. Actualment, a l’Estat és el tipus de tumor més mortal i la supervivència a 5 anys se situa en el 12,7% en homes i en el 17,6 en dones, segons la SEOM.

Pel que fa a Catalunya, segons xifres del Pla Director d’Oncologia, la incidència en 2023 va ser de 3.739 casos (2.599 casos en homes i 1.245 en dones). És el càncer més mortal al territori, amb 2.599 decessos el 2023. La supervivència a 5 anys se situa en el 16,1% en homes i del 24,5% en dones.

La principal causa per desenvolupar un càncer de pulmó continua sent el tabaquisme, tot i que hi ha altres factors com són el fum d’altres; antecendents familiars; l’exposició a determinades substàncies com asbestos, crom, níquel, etc. al lloc de treball; l’exposició a radiacions; l’envelliment; i la contaminació de l’aire.

En els darrers anys, nous tractaments com la immunoteràpia estan fent augmentar la taxa de supervivència de les persones afectades. Així mateix, Espanya continua amb les proves pilot de cribratge de càncer de pulmó i se segueix treballant perquè s’implementi de forma definitiva a la xarxa d’hospitals estatals.

DIÀLEGS FECEC SOBRE EL CÀNCER DE PULMÓ

La FECEC Junts contra el Càncer ha realitzat en els passats anys dos diàlegs sobre el càncer de pulmó que podeu recuperar al nostre canal de YouTube.

El primer va comptar amb la Dra. Remei Blanco, cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa; i Ezequiel Messeguer, pacient i testimoni.

El segon, va comptar amb el Dr. Enric Carcereny, coordinador de la Unitat de Tumors Toràcics, Sarcomes i Tumors Cerebrals de l’ICO de Badalona; Mari Carmen Rodríguez, infermera de Pràctica Avançada en Càncer de Pulmó de l’Hospital Clínic de Barcelona; i Montserrat Vallès, pacient i testimoni.