Dia Mundial contra el Melanoma 2024

Dijous, 23 de maig, se celebra el Dia Mundial contra el Melanoma. A Catalunya, segons xifres del Pla director d’oncologia i registres poblacionals de càncer de Girona, Lleida i Tarragona, 1.058 persones van ser diagnosticades de melanoma i 7.881 a Espanya, segons xifres de la SEOM.

Aquest tipus de càncer és el més freqüent dels càncers de pell, però el més agressiu, tot i l’alta taxa de supervivència tant en homes com en dones (84,4% en homes i 89,6% en dones a Catalunya).

El melanoma està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida i que apareix en els llocs del cos més exposats. Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies. De fet, l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important d’aquest tipus de càncer de pell, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

Què cal fer per evitar patir un melanoma?

Una correcta protecció solar és fonamental per evitar el risc de contraure un melanoma.

La prevenció del melanoma comporta:

  • Limitar l’exposició als raigs ultraviolats (UV)
  • Fer servir protecció solar (crema solar amb factor de protecció +50; roba de cotó, barret, ulleres de sol i fotoprotector labial).
  • Evitar les càmeres de bronzejat i els llums artificials ultraviolats
  • Protegir els nadons i els infants del sol, doncs la seva pell és més sensible que la dels adults
  • Vigilar les pigues anormals (amb la regla ABCDE – asimetria, vora, color, diàmetre i evolució-).
  • Evitar tenir un sistema immunitari dèbil.

“Amb el sol, no te la juguis!”, campanya de protecció solar 2024 de la FECEC Junts contra el Càncer

A partir del 23 de maig, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) enceta la campanya anual de protecció solar amb tota una sèrie de consells online i diverses activitats sobre la protecció solar al territori. Enguany, el lema és “Amb el sol, no te la juguis!” i tindrà una especial incidència en la protecció solar per a nadons i infants.

Enguany, es realitzaran tres tallers al territori per conscienciar sobre la necessitat de protegir-se bé del sol a l’estiu. Els dos tallers a Lleida i Tarragona estaran destinats a pacients amb càncer; i el taller de Barcelona, està adreçat a famílies per a la protecció solar dels més petits.

La campanya per a la protecció solar 2024 té el suport dels laboratoris La Roche Posay i Pierre Fabre.