Dia Mundial contra el Càncer: La FECEC, Junts contra el Càncer reclama que es garanteixi la protecció social i laboral de les persones que han superat o cronificat la malaltia

Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, s’han publicat les xifres del càncer a Espanya per aquest 2023. En total, s’espera que a tot l’Estat es registrin 279.260 casos nous de càncer, enfront els 280.100 de 2022, segons les xifres que ha fet públiques la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) al seu informe “Las cifras del cáncer en España 2023”. Aquestes xifres no comptabilitzen els efectes de la COVID-19 pel que fa al retard de diagnòstics.

Diseño sin título (3)

Per sexes, la incidència en homes serà de 158.544 casos i en dones, de 120.715 nous diagnòstics. Pel que fa a la supervivència, dels pacients diagnosticats entre el 2008 i el 2013, ha estat del 55,3% en homes i del 61,7% en dones.

A Catalunya, la incidència del càncer el 2022 ha estat de 37.736 nous diagnòstics, 21.285 en homes i 16.451 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos del 14,47% respecte a 2021, on la incidència va ser de 32.967 casos. La taxa de supervivència a 5 anys ha estat del 56% en homes i del 64% en dones.

L’evolució de les xifres demostren un canvi de paradigma pel que fa a la superació o cronificació de la malaltia. Gràcies a inversió que s’està fent en investigació en l’àmbit oncològic i que ha permès millorar els tractaments i taxes de supervivència, ara ja es parla del càncer com una malaltia que tendeix a la cronificació. Això demostra que, a més d’atendre les persones que estan passant per un tractament de càncer o que acaben de rebre el diagnòstic, també hem de garantir el benestar i la igualtat de drets per a les persones que l’han superat o cronificat i que sovint es troben amb dificultats en aquesta nova etapa que se’ls hi presenta.

En aquest sentit, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) fa una crida a les administracions a protegir la situació social i laboral de les persones que han superat un càncer per garantir, entre d’altres aspectes, la seva reincorporació a la feina progressiva i adaptada a la seva nova situació. Una de les accions de la FECEC, Junts contra el Càncer és la petició al Congrés dels Diputats perquè finalitzi el termini de presentació d’esmenes a la 124/000012 Proposició de Llei per millorar la protecció social i laboral de les persones a qui els ha estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma. La proposició de Llei, aprovada al Senat el mes de maig, continua en tràmit a la cambra baixa i la FECEC sol·licita que s’acceleri el procés de cara que la Llei sigui aprovada en el mandat actual. Aquesta iniciativa legislativa en tràmit és essencial per seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer. Tanmateix, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha presentat una sèrie de propostes de millora del text que fan referència, principalment, a la necessitat d’una reincorporació progressiva a la feina sense que això suposi una reducció salarial; la reserva del lloc de feina durant 4 anys a les persones en situació d’incapacitat i que no se suspengui la relació laboral durant aquest període de reserva per tal que compti a efecte d’antiguitat; i la dotació de recursos a les empreses per assegurar una millor reincorporació a les persones afectades de càncer o per a la contractació de persones que han superat la malaltia.

DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER I ACTIVITATS DE LES ENTITATS

La Union for International Cancer Control (UICC) impulsa, com cada any, la jornada del Dia Mundial contra el Càncer, enguany sota el lema “Per unes cures més justes”. Així mateix, les entitats federades a la FECEC, Junts contra el Càncer organtizen tot un seguit d’activitats de conscienciació i divulgació de la malaltia que podeu consultar en aquest enllaç.