Dia Internacional del Voluntariat: un 13,4% de la població catalana fa voluntariat

dia-del-voluntariat-2023

L’Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre de 1985 va acordar que el 5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat, per tal de contribuir i sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de totes les seves vessants.

Amb la commemoració d’aquest dia, l’Assemblea General de les Nacions Unides invita als governs a impulsar aquesta diada per reconèixer persones i entitats que de forma lliure i solidària tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat. La celebració del Dia Internacional del Voluntariat de Nacions Unides reconeix enguany el poder de l’acció col·lectiva. Per això, el lema de 2023 és “Si tothom actués” (“If Everyone Did”).

LES DADES SOBRE EL VOLUNTARIAT A CATALUNYA

Segons l’informe ‘Acció voluntària Catalunya 2023’, elaborat per Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España (PVE), gairebé 900.000 persones a Catalunya estan fent alguna tasca de voluntariat, això és un 13,4% de la població.

Els resultats són d’enquestes, que es van fer entre l’1 de juny i el 7 de juliol del 2023, a 414 persones de catorze i més anys residents a Catalunya. De les gairebé 900.000 persones que declaren fer voluntariat, el 52,9% són dones, i la franja d’edat de més de cinquanta-cinc anys és la més present, amb un 32,8% del total.  La conclusió és que la tassa de persones voluntàries es manté, perquè l”Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018′, publicat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, calculava en prop d’un 13% la població de més de setze anys que participava en accions i programes de voluntariat (unes 510.000 persones voluntàries). Just fa un any, la FCVS i la PVE van fer públic l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què?’ en el qual destacaven la feminització i l’envelliment del voluntariat: el 65% de les persones voluntàries eren dones i el 25,9% tenien més de seixanta-cinc anys.

Pel que fa a àmbits d’actuació, el voluntariat sociosanitari suposa 16,8% del total.

Consulta aquí el manifest del Dia Internacional del Voluntariat de la FCVS.

VOLUNTARIAT EN L’ÀMBIT ONCOLÒGIC

La FECEC, Junts contra el Càncer, fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic com eix vertebrador i un element fonamental en la tasca que fan les entitats en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies. Els tipus de voluntariat en l’àmbit oncològic són: voluntariat domiciliari, hospitalari, testimonial, de suport en activitats de prevenció i divulgació, i de participació en òrgans de govern.

PREMIS DEL VOLUNTARIAT 2023

Ahir, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va celebrar el Dia Internacional del Voluntariat, amb el lliurament del 30è Premi de Voluntariat 2023.

El primer premi va ser per la Fundació Ateneu Sant Roc, el segon per la Fundació Ajuda i Esperança, i el tercer per l’Asociación Voluntarios para Enfermos Sanables, pel seu projecte “Grups d’Ajuda Mútua i Espais de Suport en el Dol”.

Foto: Departament de Drets Socials

Font: FCVS, Departament de Drets Socials i Nacions Unides