Un equip internacional liderat des de l’IRB Barcelona mostra que l’MCLA-158 bloqueja les vies de creixement i supervivència de les cèl·lules que inicien el càncer i l’expandeixen, però que no afecta les cèl·lules mare sanes
Un equip internacional liderat des de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) ha descobert un anticòs que bloqueja les vies de creixement i supervivència de les cèl·lules que inicien el càncer i l’expandeixen, però que no afecta les cèl·lules mare sanes.
L’anticòs té el nom tècnic d’MCLA-158 i el nom comercial de Petosemtamab. L’estudi l’ha liderat el doctor Eduard Batlle, investigador ICREA i cap del Laboratori de Càncer Colorectal de l’IRB Barcelona, juntament amb l’empresa holandesa Merus NV, i s’ha publicat aquest dilluns a la revista Nature Cancer. Hi han participat també el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’empresa catalana Xenopat.
Si bé aquest estudi s’ha fet en un model preclínic, al laboratori, ja es coneixen dades preliminars de l’assaig clínic en fase 1 en curs. L’empresa Merus els va anunciar l’octubre del 2021. L’assaig es fa amb pacients amb carcinomes avançats de cèl·lules escamoses de cap i coll (HNSCC). Les seves edats es troben entre els 50 i els 77 anys i abans havien rebut almenys dues línies de tractament.
Segons aquests resultats preliminars, tres dels set pacients van aconseguir remissions parcials i un d’ells va aconseguir una remissió completa. En tots set es va observar una reducció del tumor.
Per al doctor Batlle, aquestes dades han significat “una enorme satisfacció” en veure que els descobriments estan ajudant els pacients, 15 anys després de començar a investigar les cèl·lules mare del càncer:
“El camí per arribar fins aquí ha estat apassionant, però també molt complex, i ha requerit una gran inversió de recursos, així com l’esforç de moltíssims investigadors.”
Batlle afegeix que el treball il·lustra el leitmotiv de l’IRB Barcelona: “La medicina del futur comença aquí”.