Descobert un mecanisme amb què alguns càncers colorectals es defensen de la quimioteràpia

Les cèl·lules tumorals d’alguns càncers colorectals es defensen de la quimioteràpia segregant substàncies que inhibeixen el tractament. Això explicaria per què en alguns casos cal augmentar les dosis i obre la porta a buscar mètodes per evitar aquesta resposta dels tumors. Ho han descobert investigadors de Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona. L’estudi s’ha publicat a la revista eLife.

1644325316376_670x378

Segons el treball, els fàrmacs que s’utilitzen habitualment com a primera línia de tractament del càncer colorectal fan que les cèl·lules tumorals segreguin en excés unes proteïnes anomenades mucines. I aquestes proteïnes formen una barrera física que impedeix que els fàrmacs arribin al seu objectiu.

De fet, les mucines són imprescindibles a l’organisme, i una persona en segrega, de mitjana, fins a un litre diari des de cèl·lules especialitzades del revestiment dels ulls, el nas, les vies respiratòries i el tracte digestiu, inclòs el còlon.

Es barregen amb altres matèries biològiques per formar la mucosa, que a més de lubrificar forma una barrera per protegir les cèl·lules dels patògens i altres factors externs.

I precisament aquesta funció protectora és la que aprofiten les cèl·lules tumorals per evitar que el tractament els arribi. Concretament, s’ha vist en els adenocarcinomes, el tipus més freqüent de càncer colorectal.

Els investigadors han estudiat si la sobreproducció de mucines podria crear una barrera perquè els fàrmacs no arribin a les cèl·lules tumorals. Han experimentat amb fluorouracil i irinotecan, dos fàrmacs que s’administren combinats com a tractament de primera línia per al càncer colorectal. I han vist que entre el 15 i el 20% dels càncers colorectals estan relacionats amb la sobreproducció de mucina.

El que ha sorprès els científics és que la mateixa quimioteràpia activa la secreció de mucina i això pot impedir que els medicaments arribin al seu objectiu, amb conseqüències que explica Vivek Malhotra, professor de recerca a l’ICREA, coordinador del Programa de Biologia Cel·lular i del Desenvolupament del CRG i un dels autors de l’estudi:

“Això pot atrapar els pacients en un cercle viciós que requereix dosis cada vegada més altes. Això es pot parar si la quimioteràpia es combina amb tractaments que inhibeixen la secreció de mucina.”

Per això, també han investigat la manera d’evitar o reduir aquesta secreció. Han fet servir línies cel·lulars de càncer i organoides (petits òrgans desenvolupats en el laboratori) derivats de pacients. I així han aconseguit regular experimentalment la secreció de mucina.

Això obre el camí per al desenvolupament de futurs tractaments que puguin utilitzar-se juntament amb la quimioteràpia per combatre les formes de càncer colorectal resistents als fàrmacs.