Denuncien un acte pseudocientífic a Barcelona que acusa els metges d’amagar informació sobre el càncer

“Un món sense càncer. El que el teu metge no t’està explicant”. Aquest és el títol del congrés que el 13 de gener se celebrarà a l’Hotel Barceló Sants de Barcelona. “És hora de saber la veritat, tots mereixem saber la història real i autèntica. La veritat sobre el càncer que ningú t’està explicant”, diu el fulletó del congrés, que entitats com l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ja han denunciat a través de les xarxes.

convocatoria-del-congres-mundo-cancer_1940216156_50133918_651x366

A través d’un missatge a Twitter, també el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha denunciat l’acte i ha anunciat que ha demanat al departament de Salut que intervingui en contra del congrés i no descarta altres accions.

El col·legi denuncia que el congrés posa en dubte, “de manera explícita”, el paper dels metges a l’hora d’informar de manera veraç sobre el càncer als pacients i als ciutadans. Davant “la gravetat d’aquest fet”, el CoMB ha posat els fets en coneixement del Departament de Salut, “sense perjudici d’emprendre altres accions que resultin oportunes”.

El COMB recorda que el metge “és l’únic professional amb formació, coneixements i competència per diagnosticar una malaltia i indicar-ne el tractament més adequat”. De fet, el col·legi ja va expressar el seu posicionament contra les pseudociències en el document “El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències” on alerta del risc que les teràpies alternatives i pseudociències sense cap evidència clínica ni científica suposen per a la salut. I afegeix que són especialment perilloses en el cas de pacients amb càncer, “donat que poden generar falses expectatives i impedir que pacients que són especialment vulnerables rebin el tractament adequat i més eficaç per a la seva malaltia” o poden provocar que abandonin el tractament convencional.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha explicat en declaracions a El món a Rac1, que les pseudociències actuen no només en el càncer, sinó també en l’àmbit de les vacunes. “Intenten descodificar la ciència, l’evidència i els professionals”, alerta Padrós, qui recorda que parlem de “malalties amb diagnòstics greus i pronòstics incerts”.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona també ha volgut diferenciar les pseudociències de les teràpies complementàries “que poden donar benestar a pacients que estan fent tractament”. Pel que fa a les pseudociències, que Padrós alerta que no tenen eficàcia i sovint allunyen els pacients del tractament convencional, són “una estafa clínica i econòmica”. “Si algú d’aquests fos metge, estaria actuant de forma contrària al codi deontològic i seria sancionat pel Col·legi amb una inhabilitació, com ja hem fet en alguns casos”, ha recordat Jaume Padrós.

Pàmies i Alfaro

Els convidats al congrés són majoritàriament estrangers, però també n’hi ha de catalans i espanyols, i no estan exempts de polèmica. Entre ells s’hi troba, per exemple, Josep Pàmies, impulsor d’un blog sobre alimentació i salut, on l’autor parla de la vacunació infantil com “un genocidi” que provoca autisme, i critica també el fluor de dentífrics i medicaments perquè és “altament verinós” i “estupiditza les persones”. “Hitler l’utilitzava als camps d’extermini en dosis massives perquè els presoners no se sublevessin”, diu en una de les entrades del blog.

També participa al congrés Txumari Alfaro, naturòpata i expert en biodescodificació, una disciplina que busca localitzar les raons emocionals de les malalties, i que ell situa en moments com “l’inconscient del nen quan està al ventre de la mare”.

“Sense varetes màgiques”, diuen els oncòlegs

 “Aquest congrés no té cap base en evidències científiques. Sisplau, que cap pacient es deixi enganyar per aquestes persones. La veritat sobre el càncer són tots els avenços en investigació que han aconseguit augmentar la supervivència”, han reivindicat des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).