Creix un 45% l’activitat al servei d’anatomia patològica

El servei d’anatomia patològica de l’hospital universitari de Girona Doctor Josep Trueta i de l’hospital Santa Caterina del parc hospitalari Martí i Julià de Salt ha incrementat la seva activitat un 45% en tres anys, des que el 2016 es va produir, en el marc de l’aliança estratègica entre les dues institucions, la integració dels professionals i l’activitat d’aquest servei que es duia a terme a l’hospital de Salt, segons va informar ahir l’Institut Català de la Salut en un comunicat.

http://www.elpunt.cat
http://www.elpunt.cat

L’increment general de l’activitat quirúrgica dels tres hospitals als quals anatomia patològica dona servei (Trueta, Santa Caterina i Campdevànol) s’ha pogut assumir, segons l’ICS, gràcies a les obres de millora i ampliació d’aquest servei de l’hospital Trueta, que pràcticament va doblar la seva superfície. També es va renovar completament la sala d’autòpsies i això va permetre assumir les autòpsies clíniques procedents de l’hospital Santa Caterina, que fins aleshores no disposava d’aquest recurs. Al mateix temps, continua el comunicat, l’increment d’activitat i la consegüent millora dels indicadors del servei han facilitat la recuperació de la plaça de metge resident d’aquesta especialitat.

En relació amb l’any anterior, l’increment global de l’activitat del servei ha estat d’un 11%, en tots els camps, però especialment en les autòpsies clíniques a adults (+31%) i les biòpsies, que han crescut un 10%. També han crescut de forma destacada les citologies (+10%), les proves del virus del papil·loma humà (+22%) i les tècniques d’immunohistoquímica (+12%).

El creixement més notable s’ha produït en els estudis de patologia molecular, en què s’ha passat de 128 proves l’any 2017 a 729 el 2018. Aquest increment ha estat possible per la posada en marxa de l’àrea de biologia molecular, estrenada el 2017, gràcies a una donació de la Fundació Oncolliga Girona. L’aportació de l’entitat va servir per adquirir nous aparells, que permeten una major precisió en la indicació terapèutica dels pacients oncològics. Entre altres tècniques, l’equipament ha permès fer les biòpsies líquides –unes proves que s’han començat a practicar en pacients amb càncer de pulmó i còlon i que, amb una simple extracció de sang, permeten obtenir uns biomarcadors molt valuosos per fer el seguiment de les malalties oncològiques.

El servei d’anatomia patològica també assumeix la major part dels estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona. El fet de concentrar tota l’activitat facilita la unificació de criteris diagnòstics, en què s’inclou l’estudi molecular amb la tècnica OSNA dels ganglis sentinella i l’optimització de l’arxiu de tumors, destinat a recerca i a assajos clínics sobre la malaltia.