De ben segur, han sentit més d’una vegada frases com: “la llet no és bona per la salut, som els únics que consumim llet d’un altre animal”, “treu els lactis de la teva dieta, son dolents i provoquen càncer”, i així fins demà. Doncs res més lluny.
El passat 4 de febrer va sortir a la llum el document de postura científica, entre el CoDiNucat (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya) i la FECEC, sobre el consum de lactis (llet, iogurt, formatges i derivats) i la seva implicació amb la incidència de càncer. Aquesta postura és de gran importància, a part d’haver realitzat una extensa revisió científica, ha estat recolzada per diferents membres de rellevància del camp de la Nutrició i la Dietètica. I quina millor manera de començar per les conclusions? Doncs, les afirmacions anteriors són incorrectes. Per aquest motiu, els dietistes-nutricionistes recomanen mantenir els lactis a la dieta. Però per què?
Per l’observat fins ara, sembla que el consum de lactis suggereix una certa protecció contra el càncer d’estómac, mama, ovari i bufeta. En la mateixa línia, també s’associa amb un menor risc de desenvolupar càncer de còlon.
Els lactis són una font proteica d’alta qualitat biològica, és a dir, aporten molts aminoàcids essencials, bàsics per al correcte funcionament del nostre organisme. També posseeixen greix saturat (principal en els productes sencers), lactosa, calci i altres nutrients essencials, com el fòsfor, iode, vitamines B2 i B12, entre altres. La seva composició fa d’aquests productes un pilar important en l’alimentació de les persones. Per això, més enllà de motiu de preocupació, són un aliment clau en un context de nutrició saludable.
Sense titubejar, es pot afirmar que els lactis ocupen un lloc destacat en el marc d’una alimentació saludable, i la seva exclusió ha de ser ben fonamentada. És per aquest motiu que la postura científica presentada per ambdues institucions té especial rellevància.
El consum de lactis pot ser especialment útil pel control de la glucosa o pel control de l’obesitat – en són només dos exemples –. Està clar, que no és possible encasellar tots els làctics per igual. De fet, el iogurt i la llet no són comparables, des d’un punt de vista energètic i nutricional, amb el formatge.
No obstant això, en quantitats recomanades, no hi ha evidències que el seu consum sigui perjudicial. Així doncs, d’acord amb els possibles beneficis dels lactis en la prevenció d’alguns tipus de càncer i del seu interès respecte a altres malalties cròniques, es justifica seguir recomanant el seu consum en el context d’una alimentació saludable i equilibrada.
Per tot el comentat, des del CoDiNuCat us animem a:
- Si consumeix lactis: no és necessari – ni recomanable – cessar la seva ingesta. Les guies actuals sobre el consum de lactis es situen en 2-3 racions al dia (1 ració equival a 1 got de llet – 200 ml – o a 2 iogurts – 125 g cadascun –).
- Si no us agrada, o bé no els tolera adequadament: consulti amb el seu dietista-nutricionista, perquè us ajudi a trobar alternatives i us proporcioni una correcta orientació per la millora de la seva salut.
Autora: Dra. Isabel Martorell, Dietista-Nutricionista. Número de Col.legiada CAT000156 i Coordinadora de l’Administració del CODINUCAT