Conrea aliments, no tabac’, lema del Dia Mundial sense Tabac 2023

Avui, 31 de maig, se celebra arreu del món el Dia Mundial sense Tabac, iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) conscienciar la població sobre l’impacte ambiental del tabac. Enguany, el lema “Conrea aliments, no tabac” se centra en la necessitat de subsidis al cultiu de tabac i a invertir els estalvis per ajudar els agricultors a conrear cultius més sostenibles que millorin la seguretat alimentària i la nutrició. La FECEC, Junts contra el Càncer, s’afegeix a aquesta jornada contra el tabaquisme.

Diseño sin título (17)

Aquest esdeveniment anual se celebra amb l’objectiu informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món. La jornada també pretén fer difusió de les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres i de les iniciatives que coordina l’OMS per lluitar contra l’epidèmia del tabaquisme, així com donar a conèixer tot el que les persones poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana. Un altre dels objectius d’aquesta celebració és protegir les generacions futures del consum de tabac.

Necessitem aliments, no tabac: el focus del Dia Mundial sense Tabac 2023

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) anuncia la campanya mundial de 2023 per al Dia Mundial sense Tabac amb el lema “Conrea aliments, no tabac”, fent focus que el que necessitem és aliments, no tabac.

El cultiu del tabac fa malbé la nostra salut, la salut dels agricultors i la salut del planeta. La
indústria tabaquera interfereix amb els intents de substituir el cultiu de tabac, i això contribueix a la crisi alimentària mundial.

La crisi alimentària mundial creix alimentada pel conflicte, el canvi climàtic, els impactes de
la pandèmia de la COVID-19 i els efectes de la guerra a Ucraïna, que impulsen l’augment
dels preus dels aliments, del combustible i dels fertilitzants. El cultiu i la producció de tabac
provoquen danys ecològics globals a llarg termini, impulsen el canvi climàtic i tenen un paper
crucial en la determinació del futur de l’agricultura i la seguretat alimentària.

Objectius de la jornada són, doncs:

 • Mobilitzar els governs perquè posin fi als subsidis al cultiu de tabac i s’inverteixin els
  estalvis en programes de substitució de cultius que ajudin els agricultors a canviar i
  millorar la seguretat alimentària i la nutrició;
 • Sensibilitzar les comunitats de productors de tabac sobre els beneficis de deixar
  enrere el tabac i conrear cultius sostenibles;
 • Donar suport als esforços per combatre la desertificació i la degradació ambiental
  mitjançant la disminució del cultiu de tabac;
 • Exposar els esforços de la indústria per obstruir el treball amb mitjans de vida
  sostenibles.
 • Fumar, primera causa de mortalitat evitable al món

  El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable. És un dels factors de risc més importants de nombrosos casos de càncer, així com de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques. A més, l’exposició involuntària de les persones no fumadores al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

  Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren més de 8 milions de persones arreu del món a causa del tabac. La majoria d’aquestes defuncions es deuen al consum directe de tabac (el tabac provoca la mort prematura d’aproximadament la meitat de les persones fumadores), però també n’hi ha que són conseqüència de l’exposició involuntària al fum.

  Fumar augmenta el risc de patir diversos tipus de càncer, sent el càncer de pulmó el més habitual en aquelles persones fumadores que desenvolupen un tumor. Segons les xifres del càncer a Catalunya, en 2022 es van diagnosticar 4.121 casos de càncer de pulmó, tràquea i bronquis. A Espanya, enguany es preveu una incidència de 31.282 casos de càncer de pulmó, segons xifres de la SEOM.

  Els beneficis de deixar de fumar són ben clars; deu anys després de deixar el tabac, les persones exfumadores tenen la meitat de risc de morir per càncer de pulmó que les persones que encara fumen.

  La Setmana Sense Fum incideix en deixar de banda el tabac i però també el vapeig

  La Setmana Sense Fum que avui finalitza ha estat adreçada, com cada any, al conjunt de la població però especialment al col·lectiu dels joves, per incentivar-los a moure’s més i a deixar de banda el consum de tabac i cigarretes electròniques. Segons les dades obtingudes per l’enquesta de la Setmana Sense Fum, hi ha una alarmant xifra de consum d’aquests productes entre les persones de 14 a 18 anys, que s’eleva fins a un 20,8% en aquesta franja d’edat.