La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) va realitzar el passat dia 2 d’octubre l’últim acte del IV Congrés POP, “Claus per a un nou model sanitari i social d’atenció a la cronicitat” en el que es va realitzar l’entrega dels premis a les associacions guanyadores. Durant la darrera jornada, el codirector en The Institute for Health & Strategy (SI-Health) i ex Conseller de Salut del País Basc, Rafael Bengoa, va donar formació per a les organitzacions de pacients i les claus del SNS per una millor incidència política.
A l’inici, la presidenta de la POP, Carina Escobar, va agrair a totes les organitzacions la seva aprticipació en el concurs de pòsters i va presentar les propostes guanyadores. La primera posició va ser per a Cardioalianza, per la seva proposta iCerca, la app educativa de pacientes y familiares con insuficiencia cardiaca, la qual el seu premi es va entregar a la presidenta de l’associació, Maite San Saturnino. El segon premi, es va entregar a la fisioterapeuta, Erika Ochoa, de ADEMBI, pel seu projecte d’ efectos clínicos del entrenamiento de la marcha mediante un exoesqueleto en pacientes diagnosticados de esclerosis múltiple. El tercer premi es va atorgar al presidente de FENAR, Mariano Pastor, per l’ encuesta sobre cancelación de citas médicas a pacientes respiratorios presentada por la asociación.
Durant el tancament del congrés, el codirector en The Institute for Health & Strategy (SI-Health) i ex Consller de Salut del País Basc, Rafael Bengoa, va paralr sobre la “Formación para organizaciones de pacientes: Claves del SNS para una mejor incidencia política” en què va explicar les passes que es poden donar per a millorar la sanitat a Espanya. “Molts coneixereu l’Agència Independent de Responsabilitat Fiscal, que existeix perquè la UE va obligar a Espanya tenir-la per assegurar el control fiscal sobre el Govern”. “Suggereixo que es faci fora del control ministerial, de serveis socials i de sanitat, en aquesta estructura podria ser molt interessant que estiguessin els pacients interessats”, va assegurar.
Quant a les debilitats del sistema va explicar que “està pensat per a aguts, però a la vegada no podem dir que tinguem el millor model de crònics”. “Seguim tenint un model en el que estem en contacte amb professionals 10 hores l’any i la resta del temps d’un pacient crònic ha d’autocuidar-se ell o els seus cuidadors”. “És un model pensar per a la epidemiologia”, va indicar.
Quant al que ha suposat la Covid-19, Begoa va assegurar que “ha provocat un canvi rapídissim, s’han trencat molts fils, s’ha realitzat més treball en equip, dins els hospitals també, d’ha desestigmatitzat allò digital, hi ha hagut més integració de cures, canvis en recursos humans”.
En relació a la hiperdigitalització, Bengoa va insistir que “si es per arrelar el model acual, la veritat és que no és molt interessant. Digitalitzar sí, però per a transformar”. I en aquest sentot, va assegurar que “dins d’aquesta digitalització ha d’haver-hi més veu del pacient” doncs “tenen molt a dir en aquest moment”.
Per últim, a la pregunta de la presidenta sobre de quina manera s’han de posicionar els pacients per a tenir més força, Bengoa va explicar que: “Jo el que faria seria preguntar-li als responsables cap a on va el sistema sanitari en els propers 5 anys i allà veuria en quins llocs, i per a quines decisions heu de ser presents. “Es necessita un pla que marqui la ruta del ara en endavant”, va finalitzar.