Comunicat de l’activitat assistencial durant l’onada de calor

El Servei Català de la Salut (CatSalut) informa que durant l’onada de calor, del 27 al 30 de juny, els serveis d’urgències hospitalaris de Catalunya van augmentar el nombre de visites totals un 3,29% de mitjana si es compara amb els mateixos dies de la setmana anterior (del 20 al 23 de juny, revetlla) a tot el territori. Sobretot el diumenge, 30 de juny, el nombre de visites va augmentar fins a un 9,56% respecte al mateix diumenge de la setmana anterior.

 calor
Als CUAP, l’activitat es va incrementar fins a un 4,26% de mitjana comparant-la amb els mateixos dies. En els dos casos, el divendres, 28 de juny, va disminuir l’activitat respecte a la setmana anterior.
El 061 Catsalut Respon rep 544 trucades relacionades amb l’onada de calor
 
D’altra banda, durant aquesta primera onada de calor, del passat 25 de juny i fins l’1 de juliol inclòs, el 061 CatSalut Respon va atendre 544 trucades relacionades amb aquest episodi. En un 70% es va requerir la mobilització d’un recurs sanitari, ja sigui un metge a domicili o ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i en el 30% restant es va atendre a les persones telefònicament, donant consells de salut i recomanacions sanitàries.
Un estiu sense UFFF
Mentrestant, el Departament de Salut impulsa la campanya ‘Un estiu sense UFFF’, que estarà activa tot l’estiu, i que inclou recomanacions a tenir en compte, especialment per la població més sensible i fràgil, davant les altes temperatures. També vol conscienciar de la importància d’hidratar-se bé per evitar el cop de calor.
Protegeix-te, refresca’t i hidrata’t
Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells de la campanya, els materials audiovisuals de la qual –vídeos, ventalls, cartells, xapes- es difonen a través dels canals de comunicació dels sistema sanitari públic català, per xarxes socials i pels mitjans de comunicació.
Aquests missatges van en la línia del que recomana el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Aquest pla, operatiu fins el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una onada de calor. Està coordinat per l’ASPCAT i el Servei Català de la Salut (CatSalut), amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya, entre d’altres.
Per a qualsevol informació sanitària o consell de salut, cal trucar al 061 CatSalut Respon. També es pot utiltizar l’app 061CatSalut Respon, des de la qual es contacta directament amb el 061 només a través d’un clic, i en el mateix moment de la trucada, un equip de més de 200 professionals -entre metges, infermers i tècnics- et geoposicionen alhora que poden accedir a la història clínica personal per atendre de manera més exhaustiva i eficaç el pacient.