Experts del Servei d’Oncologia i el Laboratori d’Oncologia de Precisió de l’Hospital Universitari Infanta Sofia i el grup d’Oncologia Molecular de IMDEA Alimentació, en col·laboració amb el departament de Nous Aliments CIAL de la Universitat Autònoma de Madrid, han començat un assaig clínic per avaluar l’efecte de la nutrició de precisió com a complement terapèutic en pacients amb càncer de còlon.
I és que, l’Oncologia de precisió permet dissenyar teràpies integrals dirigides a diferents tipus de càncer i als perfils individuals. En aquest sentit, la introducció en la pràctica clínica de suplements nutricionals bioactius de forma controlada i dins d’un programa terapèutic integral per al pacient amb càncer, suposa un pas endavant en la nutrició mèdica.
“L’estudi de nutricions personalitzades, orientades segons el perfil molecular de cada pacient i la seva malaltia, permet explorar el desenvolupament de dietes individualitzades que podrien modificar el risc de desenvolupar un càncer o prevenir la seva recaiguda”, ha explicat el cap de Secció d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Infanta Sofia de Madrid, Enrique Casado.
L’assaig clínic en voluntaris sans s’ha dut a terme per la Plataforma de Genòmica Nutricional i Alimentació de l’Institut IMDEA Alimentació. Es tracta d’un estudi clínic nutrigenètic aleatoritzat, doble cec i paral·lel, on s’ha subministrat a voluntaris sans aquest nou complement nutricional.
El projecte ha permès el desenvolupament i validació de noves formulacions, combinant extractes naturals d’alt contingut en compostos fenòlics procedents del romaní, amb glicèrids i alquilgliceroles com lípids portadors, que ha demostrat la seva eficàcia en la regulació de l’activació de rutes de síntesi d’àcids grassos i fosfolípids, així com en rutes d’inflamació i síntesi d’ADN, fonamentals en el desenvolupament del càncer digestiu.