El nostre cos fa moltes setmanes que no té contacte amb el sol i no només això, sinó que el sol de maig, no és el mateix que el de febrer i en les pròximes setmanes comença el tan anhelat desconfinament, amb la idea d’estar en dos mesos gaudint d’una “nova normalitat”. Per aquest motiu és important protegir-nos i preparar la nostra pell pel sol.
Com podem preparar el nostre cos pel sol?
Amb els coneguts nutricosmètics. Hi ha diferents tipologies, però en concret, en les farmàcies tenim una àmplia gamma de nutricosmètics dedicats al sol.
Com protegeixen els nutricosmètics a la pell?
Els nutricosmètics s’utilitzen per a canviar la resposta al sol, són molècules que, una vegada arriben a la pell, poden compensar el mal que causa l’exposició a radiació ultraviolada.
Com poden actuar?
- Evitant que s’activin mecanismes inflamatoris de la pell
- Disminuint l’eritema (“la vermellor”)
- Evitant el mal relacionat amb el fotoenvelliment
- Entre altres mecanismes, com per exemple relacionat amb les taques.
- També hi ha altres actius que, sense protegir necessàriament del mal solar, afavoreixen la formació de melanina i t’ajuden a obtenir un millor color.
És important recalcar que en cap cas substitueixen al fotoprotector en crema o esprai, sinó que el que fan és complementar-ho: les reaccions de la pell al sol tendiran menys a les cremades o taques i més cap al color uniforme. Utilitzant-los al costat d’una adequada fotoprotecció podràs desenvolupar un millor color i minimitzar el mal a causa de l’exposició solar.
Actuen en el moment d’ingerir-los?
No, per norma general no actuen en el moment, sinó que s’han de començar a prendre un o dos mesos abans de l’època estiuenca. Això succeeix perquè són actius que han d’acumular-se en el teixit epitelial, i això porta un temps. Aquest teixit està format per una o diverses capes de cèl·lules que posades recobreixen totes les superfícies lliures de l’organisme.
És per això que et recomanem que comencis a utilitzar-los en els mesos de primavera; així, quan puguem anar a la platja i a la muntanya a l’estiu, ja la pell estarà més preparada per a l’exposició solar.
Què s’utilitza en els nutricosmètics per al sol?
Les diferents marques utilitzen combinacions de molècules que han demostrat, in vitro o mitjançant proves amb éssers humans o animals, que poden canviar la resposta a la radiació que es produeix en les cèl·lules. No totes les marques usen els mateixos actius, però és possible que utilitzin alguns d’aquests:
- Carotenoides. Els carotenoides són pigments d’ataronjat a vermell sintetitzats exclusivament per les plantes. Dins d’aquesta família trobem el licopè, la luteïna, la xantina i la zeaxantina. Són antioxidants potents i permeten augmentar la tolerància a l’eritema, disminuir les reaccions inflamatòries i disminuir processos que desemboquen en fotocarcinogénesis i fotoenvelliment.
- Vitamines. Les vitamines que se solen utilitzar en aquesta mena de nutricosmètics són les vitamines B3, C, D i E.
- La vitamina B3, en la seva forma de nicotinamida, és fonamental en processos de reparació d’ADN. El problema és que les reserves de la pell disminueixen enfront de l’exposició solar; la utilització per via oral permet que els nivells no baixin tant i la reparació de l’ADN segueixi els seus procediments normals. La nicotinamida també protegeix del fotoenvelliment.
- La vitamina D modula la resposta inflamatòria i la resposta immune enfront del sol, així com processos de control de la carcinogènesis.
- La vitamina E actua com a antioxidant i les reserves s’esgoten després de l’exposició solar, però prendre més no sembla fer que la pell millori la seva resposta. La suplementació permet que els nivells no s’esgotin i la pell mantingui les seves capacitats. També afavoreix la síntesi de melanina.
- La vitamina C és molt usada en aquests nutricosmètics, però no perquè serveix per si sola per a pal·liar els efectes del sol. Però sí que s’ha vist que la combinació amb vitamina E resulta en un efecte sinèrgic, augmentant la tolerància a l’eritema. A més, la combinació d’aquestes dues vitamines amb carotenoides s’ha vist que facilita la síntesi de melanina, afavorint el desenvolupament de color.
- Àcids grassos omega-3: són capaços de disminuir la inflamació que es genera en l’exposició solar. Es troba en olis vegetals com l’oli de borratja, soia, o onagre.
- Probiòtics. La recerca apunta al fet que Lactobacillus rhamnosus GG i Lactobacillus johnsonii NCC 533 poden aportar certs beneficis a la pell enfront de la radiació UV, però fa falta una mica més de recerca perquè s’afirmi al nivell que es coneixen les altres molècules.
- Polifenols. Els polifenols conformen una família molt àmplia de molècules sintetitzades en el regne vegetal, i per la seva estructura química són excel·lents antioxidants, capaços d’actuar en diversos punts del mal solar i el fotoenvelliment. Dins d’aquest grup trobaràs alguns que et resultaran familiars, com el te verd, la vinya o el cacau, i uns altres que potser coneixes menys, com l’extracte de Polyodium leucotomos.
- Seleni. El seleni s’utilitza perquè hi ha un grup de proteïnes que el contenen, anomenades selenoproteïnes, que estan involucrades com a antioxidants en diverses reaccions del nostre organisme.
- L-tirosina: és un aminoàcid bàsic per a sintetitzar melanina. No sembla augmentar-la pel només fet de prendre-la, però sí que optimitzaria la resposta a l’exposició solar.
Els nutricosmètics per al sol són tots iguals?
No. Depenent la marca, veuràs un o diversos d’aquests principis actius en la formulació. Alguns estan dissenyats per a estimular la formació d’un bon bru, mentre que uns altres estan pensats perquè les persones amb problemes de fotoal·lèrgia puguin tolerar millor l’exposició al sol. Depenent el teu tipus de pell i el que desitges del sol et pot convenir més un tipus o un altre de producte. El teu farmacèutic de confiança t’ajudarà a triar el producte adequat per a tu.
Autor: Ecoceutics