Com participar en el cribratge de càncer de coll d’úter

gynecologist-5224339_1920

Nou article al Blog de Junts contra el Càncer.
Escrit per Raquel Ibáñez, de la Unitat d’Infeccions i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia


El Cribratge

És l’aplicació d’un test a una població aparentment sana, per identificar aquelles persones que tenen més risc de desenvolupar un determinat càncer.

El cribratge no es pot aplicar a tota classe de càncer. S’han de complir una sèrie de requisits perquè es recomani un cribratge:

  • Ha de ser un càncer freqüent
  • La malaltia ha de ser detectable abans de donar símptomes
  • El tractament precoç ha de millorar molt el pronòstic de la malaltia
  • La prova de cribratge ha de ser acceptable, vàlida i segura per la població
  • El cribratge ha de demostrar una disminució de casos i morts per càncer

Actualment, el Codi Europeu contra el Càncer recomana el cribratge del càncer  de mama, de còlon i recte i de cérvix o de coll d’úter.

cribado

Imatge cortesia de Public Health England (https://www.gov.uk/guidance/nhs-population-screening-explained)

 

Què és el cribratge de càncer de coll d’úter?

Avui sabem que el càncer de cèrvix o coll d’úter és causat per la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH). La infecció pel VPH és molt freqüent entre les persones sexualment actives i sol ser eliminada pel mateix sistema immunitari.

No obstant això, una de cada 10 dones no la podrà eliminar. Si això passa, la infecció pel virus pot provocar canvis en les cèl·lules del coll uterí. Són les anomenades lesions precanceroses, en les quals el tractament és molt efectiu. El càncer seria l’última fase de tot aquest procés de canvis cel·lulars.

Mitjançant les proves de cribratge de càncer de coll d’úter , es detecta l’existència d’aquestes lesions precanceroses per poder ser tractades a temps abans que es desenvolupi el càncer.

Ara potser t’estàs preguntant si alguna vegada t’han fet una prova de cribratge de càncer de coll d’úter. Segurament, et sona més familiar si em refereixo a ella com “la revisió ginecològica” o “la realització d’una citologia”… seguir leyendo