Com ajuda la intel·ligència artificial a prevenir el càncer de còlon, el de més incidència

En les colonoscòpies, aquests sistemes permeten detectar pòlips que haurien passat per alt i que podrien donar lloc a un càncer

colonoscopia

La intel·ligència artificial (IA) augmenta l’eficàcia de les colonoscòpies en la prevenció del càncer de còlon, segons demostren diversos estudis recents.

El càncer de còlon i recte és el tercer en incidència a tot el món i significa un 6,1% de tots els càncers, però és el segon que provoca més morts: un 9,2% del total. I s’espera que el nombre de casos i de morts hagi augmentat un 60% el 2030.

A Catalunya el càncer de còlon i recte és el més freqüent, amb més de 6.000 casos nous cada any i unes 2.600 morts anuals.

La gran majoria de càncers de còlon provenen d’un pòlip, explica al 324.cat la doctora Maria Pellisé, especialista del servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de BarcelonaSi es treu el pòlip, s’evita el càncer. I això es pot fer amb una colonoscòpia, que és una eina molt eficient però que també presenta dificultats tècniques:

“La colonoscòpia es fa completa, fins al cec, però ha de ser molt detallada. El còlon és molt entortolligat i amb zones enganxades. Cal fer una inspecció de tots els plecs. A més, el còlon es va contraient durant l’exploració. Per tot això, poden quedar angles morts.”

I aquí és on entren en joc els sistemes basats en la intel·ligència artificial. Es basen en el procediment de “machine learning”, en què un sistema va aprenent a partir de milers d’imatges, algunes de les quals mostren pòlips en el còlon i altres no. Com passa amb els experts, el sistema va millorant amb l’aprenentatge i l’experiència.