Cinc hospitals catalans reben el ‘nivell or’ per part de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum

L’Hospital de Campdevànol, l’Hospital Universitari de Traumatologia i Rehabilitació de la Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari de Vic i la Clínica Sant Josep de la Fundació Althaia de Manresa han estat reconeguts amb el ‘nivell or’ de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum (ENSH-Global). L’ICO l’Hospitalet ha renovat aquest guardó atorgat l’any 2012.

170412-Entrega-acreditacions-premis-GOLD-Xarxa-Internacional-Hospitals-sense-Fum.jpg_1910016384

L’entrega d’aquest guardó es va fer dimecres, 12 d’abril de 2017, a Viena, en el marc del ‘ENSH Gold Forum’, durant la 25a Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut (HPH). A més dels hospitals catalans, també van rebre o renovat aquesta acreditació cinc centres taiwanesos, un alemany i dos australians.

Aquesta és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d’organitzacions en la lluita contra el tabac.

Els cinc hospitals catalans s’adhereixen a la vintena d’hospitals d’arreu del món acreditats amb l’OR internacional.

Un procés de selecció molt estricte

Per assolir el ‘nivell or’ els hospitals han de mostrar la implantació de polítiques de control del tabaquisme d’acord amb els exigents estàndards de l’ENSH. Les sol·licituds són avaluades per un jurat internacional que té en compte, entre d’altres:

-L’oferta de formació en deshabituació tabàquica a tots els professionals de la salut de l’hospital.

-L’oferta d’assessorament i ajuda per deixar el tabac a pacients com a professionals.

-El compliment total de la política de recinte sense tabac (espais interiors i exteriors) que protegeixi tant a professionals com a pacients del fum ambiental del tabac.

La Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum

La Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum es va crear l’any 1999. Coordinada i promoguda per l’ICO, és d’adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum. Des de l’any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport en els últims anys hi hagut un augment progressiu de centres que s’hi han adherit. Actualment en formen part 81 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.