Científics de la Vall d’Hebron descobreixen com eliminar les cèl·lules que sobreviuen a la quimioteràpia

Les cèl·lules tumorals resistents a la quimioteràpia poden deixar de ser-ho. Gràcies a la recerca de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO), s’ha descobert com eliminar les cèl·lules que provoquen les recaigudes de processos cancerígens i la resistència als tractaments amb fàrmacs.

celules

La clau residiria en la inhibició de la proteïna TET2, un factor epigenètic que s’encarrega de mantenir regenerades les cèl·lules que permeten la reaparició del càncer. Atacant aquesta proteïna, s’aconseguiria inhibir la recuperació del procés tumoral i un millor tractament de 19 tipus de càncer que la recerca del VHIO ha pogut comprovar que mostren activitat de la proteïna implicada.

El descobriment, que es publica aquest dimarts al ‘The Journal of Clinical Investigation’, s’ha dut a terme durant deu anys d’investigació que el VHIO ha aplicat a la identificació de l’element que regenerava les ‘cèl·lules dorments’ i a la prova de fàrmacs que inhibeixin el TET2. L’investigador principal del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer, el doctor Héctor G.Palmer, recalca la importància d’un avenç que posaria solució al comportament cel·lular que “s’escapa de la immensa majoria de tractaments contra el càncer”.

La presència del TET2, si bé mostra més incidència en algun tipus de càncer, és transversal i present a tots els processos tumorals estudiats pel VHIO. Segons Palmer, a més, la manera de prevenir les possibilitats que reaparegui un càncer augmenta perquè “amb tècniques senzilles, com una biòpsia, es podria mesurar l’activitat de la proteïna i predir la necessitat d’actuar sobre ella”. El percentatge de cèl·lules activades que avisa d’una altra probabilitat de recaure a mitjà termini és el 5% i per això “cal actuar de manera contundent”, apunta l’investigador. Les proves s’han fet en laboratori combinant les mostres de tumors de ratolins i les de més de 650 pacients.

Un fàrmac que es farà esperar

Per poder tractar aquesta alta activitat del factor epigenètic que activa les ‘cèl·lules dorments’, el VHIO fa dos anys que va iniciar el desenvolupament de fàrmacs. Segons Palmer, l’objectiu del grup ara és “millorar l’estratègia d’eliminar aquestes cèl·lules amb un fàrmac que es provi en assaig clínic d’aquí 5 anys” i després, si es comprova efectiu, esperar cinc anys més perquè el medicament es pugui distribuir a través d’una farmacèutica.

La troballa s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració del grup multidisciplinari del VHIO durant una dècada amb diferents ens, com són l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), la fundació Fero, l’Instituto de Salud Carlos III , Ciberonc i Cellex.