Celebrem 20 anys d’història al costat dels pacients amb càncer i de les seves famílies a Catalunya

El 13 de febrer del 2001 es constituïa la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) amb la vocació d’integrar esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. El 15 d’octubre del mateix any tenia lloc la seva presentació oficial al Parlament de Catalunya. Enguany celebrem 20 anys d’història perseguint el mateix objectiu inicial: treballar per millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer i de les seves famílies a Catalunya.

A dia d’avui la FECEC té 15 entitats federades que en el seu conjunt atenen uns 15.000 pacients i famílies amb serveis d’atenció psicosocial, col·laboren més de 5.000 voluntaris i hi treballen més de 90 professionals.

La  FECEC és una entitat de segon nivell que dóna servei a les entitats contra el càncer federades, alhora que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic, desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, supervivents i recerca psicosocial. La FECEC realitza aquestes tasques oferint serveis i espais de trobada a les entitats per donar suport a la seva tasca, representa als pacients davant les administracions públiques i altres organitzacions per defensar els seus drets, elabora informes i estudis en l’àrea psicosocial, i desenvolupa tres programes propis: foment del voluntariat en l’àmbit oncològic, prevenció i sensibilització de la malaltia i el programa Després del Càncer per a persones que han superat i cronificat la malaltia.

Per celebrar aquests 20 anys d’història, hem organitzat una sèrie d’activitats adaptades a les circumstàncies que la pandèmia ens exigeix, com són uns cicles de webinars gratuïts així com diferents accions comunicatives que repassen la nostra història.  Ho podeu trobar en aquest web: https://www.juntscontraelcancer.cat/fecec-20-anys. Aquí es poden consultar totes les felicitacions que hem rebut d’altres entitats, organismes i persones voluntàries. Així mateix trobareu la selecció  de les 20 fotos més significatives de la nostra història i hem volgut explicar el detall d’aquell moment, d’aquella acció, d’aquella persona o d’aquell programa.

També trobareu tota la informació del cicle de webinars que hem ofert enguany, titulat “Càncer: present i futur”. Han estat un total de 10 conferències realitzades al mes de març, en una primera part, i, després, al novembre. Les temàtiques tractades s’ha centrat en 4 eixos: el de la divulgació i prevenció de la malaltia, l’acompanyament al pacient i la seva família, el després del càncer i la recerca. La iniciativa compta amb el suport de diferents empreses col·laboradores.

 Ara bé, penso que en aquesta celebració hem de posar també una mirada en el futur. En aquest sentit, la FECEC, centrarà els seus esforços en consolidar la feina feta en els darrers anys. Molt especialment en la consolidació del programa de Després del Càncer. Gràcies a les noves eines terapèutiques cada vegada hi ha més persones que superen o cronifiquen la malaltia. Un cop acabats els tractaments, aquestes persones tenen dificultats i mancances per tornar a la seva vida habitual. Ens cal sensibilitzar a la societat de l’existència d’aquestes dificultats, quan comença l’etapa de després del càncer, sobretot en l’àmbit laboral.

I per últim, com no pot ser d’altra manera, la FECEC es compromet a treballar pels reptes que ens deixa la pandèmia, per continuar estant al costat dels pacients amb càncer i les seves famílies.

Ramón M. Miralles,
President FECEC