Foto: la taula del diàleg amb experts
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha organitzat al Hub Social Barcelona la 2a edició de la jornada Celebra la vida després del càncer, una jornada que ha tingut com objectiu sensibilitzar a la societat de les dificultats i necessitats que tenen les persones que han superat o cronificat un càncer, i oferir informació actualitzada i útil sobre aquesta nova etapa.
La necessitat d’organitzar aquest esdeveniment va sorgir el 2019 pel canvi de paradigma en l’evolució de les xifres del càncer. En els darrers anys, la inversió en recerca ha permès millorar els tractaments i taxes de supervivència, la qual cosa suposa que ara ja es parli del càncer com una malaltia que tendeix a la cronificació. Per això, a més d’atendre les persones que estan passant per un tractament de càncer o que acaben de rebre el diagnòstic, com a societat també s’ha de garantir el benestar i la igualtat de drets per a les persones que l’han superat o cronificat.
Foto: la conductora de l’acte, Cristina Herrera, presidenta d’Osona contra el Càncer.
La jornada, conduïda per Cristina Herrera, presidenta d’Osona contra el Càncer, ha comptat amb un testimoni en primera persona, un diàleg amb experts, una taula d’experiències, tallers i música en viu per celebrar la vida després del càncer. La presidenta de la FECEC, Junts contra el Càncer, Maria Assumpció Vilà, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat els serveis que dona la FECEC, Junts contra el Càncer per a l’etapa que segueix al final dels tractaments oncològics. Acompanyant-la han estat el Sr. Oriol Amorós, secretari general Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; la Sra. Carme Bertral, secretària d’Atenció Sanitària i Participació Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; i el Sr. Marc Simon, subdirector general Fundació La Caixa. Simon ha destacat que “la vulnerabilitat és inherent de la condició humana i, com a societat, tenim el deure de ser ser sensibles a aquesta vulnerabilitat”. Carme Bertral ha assenyalat que “amb jornades com la d’avui podem fer que cada dia, estiguem malalts o no, celebrem la vida, que som humans i que ens podem ajudar els uns als altres”. Oriol Amorós, per la seva part, ha remarcat el paper de les entitats membres de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). “Quan tu o algú del teu entorn pateix càncer, te n’adones de com és d’important el teu entorn, el sistema sanitari i de la recerca”, ha dit Amorós. “La recerca ens ha fet avançar i per això podem celebrar una jornada amb un títol com aquest”.
Xantal Llavina ha estat l’encarrega d’oferir el seu testimoni en Primera persona. La periodista ha superat recentment un procés oncològic per un càncer de mama detectat el 2022. Llavina ha destacat el paper de les psicooncòlogues en l’estabilitat emocional de les persones que han tingut un càncer. “Cal més divulgació. Després del càncer el cervell et queda lent i per a mi, que soc periodista, volia tornar a treballar i va ser complicat”. La periodista també ha remarcat que tornar a la quotidianitat li va costar, però que ha baixat el ritme de vida i seguir amb les revisions periòdiques.
Foto: Xantal Llavina, periodista, explica el seu procés oncològic
Posteriorment, al diàleg amb experts, s’han tractat 4 temes d’important rellevància quan se supera un càncer: els aspectes emocionals, el retorn a la feina, el retorn als estudis i el dret a l’oblit oncològic. Els experts han estat Alexandra Carpentier de Changy Meca, Programa Experiencia del Paciente Fundació Josep Carreras; Clara Rosàs, gerent Federació Catalana Entitats contra el Càncer (FECEC); Irene Costa, psicopedagoga del’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC); i Lydia Caba, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Barcelona i del’Institut Català Oncologia (ICO) de Girona. Manel Brun, periodista i secretari de Vilassar de Dalt contra el Càncer ha moderat la taula.
La jornada ha comptat amb 4 tallers simultanis dirigits a les persones que han superat la malaltia recentment o estan finalitzant el seu tractament oncològic. El primer, a càrrec de Montse Sanahuja, secretària de Salut Laboral de la Federació de Serveis de Catalunya de CC.OO. ha tractat sobre els diferents aspectes del retorn a la feina; Adriana Jarrín i Núria Basté, de la Xarxa Internacional de Ioga Oncològic, han impartit un taller de ioga oncològic; la responsable estètica oncològica a Fundació Oncolliga Girona, Núria Izquierdo, ha parlat sobre la cura de la pell; i Sandra Giner i Marta Ripoll, psicòlogues amb formació específica en sexualitat i gènere i tècniques de l’entitat Joves per la Igualtat i la Solidaritat (JIS) han impartit un taller sobre sexualitat i afectivitat després del càncer.
La taula d’experiències ha comptat amb 4 persones que han superat la malaltia i que ens han volgut explicar el seu testimoni. “Estem jugant al mateix joc de la vida que tothom amb la meitat de cartes i se’n exigeix que, com que ho has superat, has de jugar com la resta de persones”, ha comentat Yaiza Cumelles, qui va superar un limfoma diagnosticat amb 21 anys i que ha tingut molts problemes a l’hora de tornar a la feina per les seves seqüeles i perquè les empreses són reticents a contractar algú que ha patit càncer. Maria Vicente, supervivent de càncer de mama, ha destacat del seu procés la importància de la gestió emocional: “em vaig trobar amb un càncer i sense feina. Jo tenia pressa per curar-me per poder trobar una feina perquè tinc dos fills”. El procés no va ser fàcil, però gràcies al servei Reprèn de la FECEC, la Maria va poder trobar una feina adaptada a la seva nova situació. Per la seva part, Eduard Sadurní, qui va patir una leucèmia fa 20 anys, ha comentat que després del càncer “m’he fet emprenedor de la vida. El càncer em va transformar en positiu i em va donar moltes ganes de viure. T’has de deixar ajudar psicològicament quan pateixes un càncer. Per això, soc voluntari hospitalari en l’àmbit oncològic”. Paula Abad, una jove que va patir un càncer amb només 4 anys, ha destacat que ella era una nena molt activa: “feia patinatge i gimnàstica artística i vaig haver de deixar-ho. Però, tot i això, vaig poder seguir els estudis, tot i el tractament. No vaig deixar d’anar a l’escola ni fent químio. Això sí, caldria que els plans d’estudi estiguessin adaptats per a les persones amb càncer, i que es fes una llei perquè els pacients que hem patit càncer tinguéssim les mateixes oportunitats laborals”. Aquesta taula d’experiències ha estat moderada per Andrea Martí, supervivent de càncer i creadora de l’associació Mi compañero de viaje.
Foto: els testimonis de la taula d’experiències
La cloenda de l’acte ha estat a càrrec de la Coral Noves Veus de Terrassa de Fundació Oncolliga, una coral de persones laringetomitzades que canta sense cordes vocals. La coral ha interpretat peces tan conegudes com “A la meva manera” o “Boig per tu”.
Foto: Coral Noves Veus de Terrassa d’Oncolliga
Mira el vídeo-resum de la jornada: