Càncer de pulmó: prova pilot per fer-ne detecció precoç en fumadors i exfumadors

Foto: Freepik.

El càncer de pulmó és el que provoca més morts cada any al conjunt de l’Estat, més de 20.000, i no compta amb cap programa de detecció precoç. Ara, però, es farà una prova pilot per desenvolupar un sistema de cribratge. Es posarà en marxa abans de l’estiu i consistirà a fer un TAC a fumadors i exfumadors.

Nou hospitals catalans, entre altres centres de tot l’Estat, participaran en el projecte, anomenat Cassandra, que ha avançat El Periódico i que lidera la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ).

Són l’Hospital del Mar, Sant Pau, el Vall d’Hebron, el Clínic de Barcelona, el Germans Trias de Badalona, la Mútua Terrassa, el Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i l’Arnau de Vilanova de Lleida.

Els últims quinze anys com a referència

Els primers TAC es faran cap al juny. De moment, la prova es farà en els pròxims cinc anys a persones d’entre 50 i 75 anys que fumin o hagin deixat de fumar els últims quinze.

El sistema públic de salut disposa de cribratges preventius de mama, còlon i coll uterí, però no encara de càncer de pulmó.