El càncer de pulmó i les diferents estratègies terapèutiques per aconseguir frenar-lo, com la immunoteràpia, ha estat en el punt de mira en les diferents sessions de la reunió anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) que s’ha clausurat avui a Chicago.
Així, en la sessió plenària que concentra els estudis més rellevants, s’ha presentat un gran assaig aleatori de fase III que demostra que la immunoteràpia -tractament que estimula les defenses naturals del cos per tal de combatre els tumors- en pacients amb el tipus més comuna de càncer de pulmó ofereix una supervivència mitjana d’entre 4 i 8 mesos superior al tractament només amb quimioteràpia.
Segons aquest estudi, la immunoteràpia pembrolizumab (Keytruda de MSD) és un tractament inicial més efectiu que la quimioteràpia per a la majoria dels pacients amb càncer de pulmó no microcític avançat amb alta expressió PD-L1.
Es tracta de pacients molt fumadors i amb comorbiditats cardíaques i respiratòries. “És un altre resultat prometedor amb la immunoteràpia en el càncer de pulmó que aporta un nou impuls al tractament d’aquesta malaltia notòriament difícil”, va dir el doctor John Heymach.
La investigació mostra també que un nombre menor de pacients que van rebre pembrolizumab van patir efectes secundaris greus que els que van ser tractats amb quimioteràpia (18% enfront del 41%).
Segons els autors, aquest estudi (KEYNOTE-042), en què han participat 8 hospitals espanyols d’un total de 160, és l’assaig clínic més gran de pembrolizumab com a teràpia independent.
L’estudi constata que el pembrolizumab proporciona més beneficis que la quimioteràpia per dos terços dels pacients amb el tipus més comú de càncer de pulmó, va dir Gilberto Lopes, oncòleg al Sylvester Comprehensive Cancer Center, Universitat de Miami Health System (Florida).
Un altre dels autors de l’estudi, Lluís Pau-Llauris, cap del servei d’oncologia mèdica de l’Hospital Universitari 12 d’Octubre (Madrid), va explicar que es tracta d’un grup de pacients difícils de tractar i va destacar l’augment “significatiu” de la supervivència global, d’11,3 mesos a 15,9 mesos.
Pembrolizumab és actualment l’única immunoteràpia aprovada com a primera línia de tractament del càncer de pulmó, tant de forma independent com en combinació amb quimioteràpia.
Els investigadors van triar aleatòriament a 1.274 persones amb aquest tipus de càncer localment avançat o metastàtic per rebre quimioteràpia o immunoteràpia i van analitzar els beneficis en tres grups de pacients durant un temps mitjà de seguiment de 12,8 mesos.
En comparació amb aquells que van rebre quimioteràpia estàndard, els pacients tractats amb pembrolizumab van tenir una mitjana de supervivència global més llarga, independentment de l’expressió de PD-L1 en el tumor.
El doctor Pau-Llauris va destacar que els resultats suposen un progrés “relativament important” per a aquest subtipus de càncer de pulmó, en què “en els últims vint anys han passat poques coses”.